Linkovi

Pakistan: Nastavlja se ofanziva dok stanovništvo napušta dolinu Svat


Pakistanska armija helikopterima prebacuje trupe iza položaja Talibana u Dolini Svat, dok hiljade stanovnika pokušavaju da pobegnu od sukoba.

Vojni zvaničnici su saopštili da su trupe prebačene na zabačeno područje na severu doline, koje se smatra uporištem talibanskog komandanta Maulane Fazlulaha. Pakistanska armija je saopštila da je od početka ofanzive prošle nedelje poginuo 751 ekstremista. Medjutim, vojni zvaničnici takodje su saopštili da je od početka borbi dolinu Svat napustilo 800 hiljada stanovnika, što bi značilo da je broj raseljenih osoba na severozapadu Pakistana premašio milion. UN su vazdušnim mostom danas dopremile u Pakistan 120 tona potrepština u okviru pomoči raseljenom stanovništvu.

U medjuvrmenu, specijalni američki izaslanik za Pakistan i Avganistan, Ričard Holbruk, izjavio je da je predlog da se nevojna pomoch Pakistanu utrostruči, zapravo predstavlja izmenu prethodne politike koja je bila suviše usredsredjena na pomoć pakistanskoj vojsci. Holbruk je na pretresu pred senatskim Odborom za odnose sa inostranstvom, rekao da je Bušova administracija bila usredsredjena na pogrešna pitanja i pružala Pakistanu - kako se izrazio - suviše malu pomoć, imajući vidu opasnost koju ekstremisti u regionu predstavljaju za Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG