Linkovi

Mirel: Prerano za prognoze o viznoj liberalizaciji


Direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel izjavio je danas u Beogradu da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka EU, a da će proces vizne liberalizacije pojedinih država regiona zavisiti od toga kako koja od njih ispunjava potrebne uslove.

Pre donošenja odluke o stavljanju bilo koje zemlje zapadnog Balkana na "belu šengen listu", Evropska komisija želi da pripremi dobre utemeljene izveštaje o napretku svih država regiona u tom procesu, poručio je danas Pjer Mirel, zvaničnik EU za proširenje. Posle sastanka Stalnog unapređenog dijaloga EU i Srbije, Mirel je rekao da izveštaji još nisu gotovi i da je preuranjeno govoriti o "beloj šengen listi":

"Bilo kakve spekulacije o tome, koja bi zemlja mogla dobiti viznu liberalizaciju i u kom trenutku, bile bi preuranjene. To kažem pošto će vizna liberalizacija zavisiti od toga koliko neka zemlja ispunjava uslove", rekao je Mirel.

On je ocenio da je Srbija ostvarila značajan napredak u reformama potrebnim za pridruživanje EU, ali i da ima još dosta posla da se uradi. Mirel je pozdravio usvajanje nacionalne strategije za evropske integracije, kao i paketa zakona o reformi pravosuđa i zakona protiv diskriminacije.

Potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, posle sastanka je rekao da vlasti Srbije rade sa ekspertima Evropske komisije na ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i podsetio na najave da je parlament spreman da do kraja godine usvoji 200 zakona:

"Sada je zapravo na vladi da pripremi za septembar i oktobar nove predloge zakona, jer će parlament biti spreman da dodatno radi. I to je dobra vest, da postoji taj pozitivan pritisak između parlamenta i vlade".

A ministar policije Ivica Dačić je posle susreta za Mirelom izjavio je da je Srbija ispunila sve uslove iz mape puta i da građani mogu očekivati dobre vesti o procesu ukidanja viza. Međutim, Dačić je odbio da prognozira kada će doći do vizne liberalizacije, jer su prema njegovoj oceni, građani Srbije postali alergični na bilo kakve rokove, kada je reč o članstvu u EU i ukidanju viza.

XS
SM
MD
LG