Linkovi

Papa uputio poruku mira iz Izraela


Papa Benedikt XVI, tokom posjete Izraelu, održao je misu u Dolini Kedron, blizu Getsimanskog vrta, gdje se vjeruje da se Isus molio sa svojim sljedbenicima prije nego što je uhapšen. Papa je prethodno obišao najveća jevrejska i muslimanska svetilišta u Jerusalimu.

Hiljade vjernika prisustvovale su misi, koju je je papa Benedikt XVI održao izvan zidova Starog grada u Jerusalimu, na svetom mjestu okrenutom prema Maslinovoj gori. Papa je u Dolinu Kedron stigao u svom specijalnom vozilu, osmjehujući se i mašući okupljenim vjernicima.

Shvatam teškoće, frustracije, bol i patnje, kroz koje su mnogi od vas prošli zbog sukoba koji su pogodili vašu zemlju i gorko iskustvo izbjeglištva koje je veliki broj vaših porodica spoznao ili će možda spoznati. Nadam se da je moje prisustvo ovdje znak da niste zaboravljeni", kazao je Papa u svojoj propovjedi.

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je hrišćane, koji napuštaju Svetu zemlju u velikom broju, da istraju.

“U Svetoj zemlji ima mjesta za sve. Pozivam vlasti da poštuju, podrže i cijene prisustvo hrišćana. Takođe želim da vas uvjerim u solidarnost, ljubav i podršku cjelokupne crkve i Svete stolice.”

Papa je prethodno obišao najveća muslimanska i jevrejska svetilišta u Jerusalimu, odakle je vjernicima uputio poruku mira. Posjetio je Brdo Hrama odakle se, prema islamskom vjerovanju, prorok Muhamed uzdigao na nebo i, takođe, Zid plača, najveće jevrejsko svetilište. Na svetim mjestima uputio je poruku pomirenja, pozivajući Izraelce i Palestince da započnu istinski dijalog usmjeren ka izgradnji svijeta, u kojem vladaju pravda i mir. I muslimani i jevreji polažu pravo na Brdo Hrama, što je u prošlosti često bio uzrok nasilja. Rješavanje tog spora je jedno od najsloženijih pitanja tokom više od 15 godina bliskoistočnih mirovnih pregovora.

XS
SM
MD
LG