Linkovi

Proširen spisak zabranjenih hemikalija


U subotu, posle duge sednice u naelektrisanoj atmosferi, koja je trajala do duboko u noć, državni funkcioneri iz 150 zemalja složili su se da zabrane upotrebu devet najopasnijih hemikalija. Te hemikalije pridodate su spisku od 12 takozvanih „upornih organskih zagađivača“ – skraćeno POPS, koji su zabranjeni prema Stokholmskoj konvenciji, potpisanoj 2001. godine. Prošlonedeljni sastanak održan je u Ženevi, pod pokroviteljstvom Programa UN za zaštitu prirode.

Izvršni direktor Programa UN za zaštitu prirode, Akim Stajner, nazvao je ovaj sporazum istorijskim. Devet hemikalija koje su unete na listu najtežih zagađivača, krajnje su opasne po prirodu i zdravlje živog sveta.

„Neke od ovih hemikalija se same za sebe ne pojavljuju u svakodnevnom životu. Ali njihova kumulativna i interaktivna priroda je takva da se one lako apsorbuju u živim organizmima, bez obzira da li je reč o biljkama, životinjama ili ljudima, i to sa dalekosežnim posledicama. Samo pet godina pošto je Konvencija stupila na snagu, dodajemo joj devet novih hemikalija, o kojima se svetska zajednica dogovorila da se stave pod kontrolu i da se - ili potpuno izbace iz upotrebe ili da kontrola bude strožija,“ rekao je Steiner.

Među pomenutih devet hemikalija nalaze se neke koje su u široko rasprostranjenoj upotrebi kao pesticidi, ugušivači plamena, pa čak i kao sredstva protiv vaški. Ovi zagađivači posebno su opasni zbog toga što se koriste i izvoze u sve delove sveta, od Ekvatora do Arktika. Jednom odlobođene dugo ostaju u atmosferi, često i više decenija, dok se ne razlože na manje opasna jedinjenja. Opasnost od njih preti i prirodi i ljudima, posebno deci, poljoprivrednicima, trudnim ženama i nerođenim bebama.

Izvršni sekretar Stokholmske konvencije, Donald Kuper, kaže da se u organizmu te hemikalije nagomilavaju u masnim tkivima.

„Nagomilavaju se u organizmima, ne samo u ljudskim već i u čitavom lancu ishrane – od planktona, preko sipa i riba do vas. Dakle, ne samo da ste im izloženi u atmosferi već ih unosite i sa hranom. Njihov štetni uticaj je ogroman, od sistema za reprodukciju i mentalnih sposobnosti, do rasta i inteligencije. Izazivaju i rak. Dakle, čitav niz negativnih posledica,“ kaže Kuper.

Vlade prisutne na konferenciji dogovorile su se da nastave sa upotrebom pesticida Di-di-tija, ali ograničeno, samo radi suzbijanja malarije. Cilj je, kažu učesnici, da se Di-di-ti postepeno izbaci iz upotrebe iako će neke zemlje nastaviti da ga koriste da bi zaštitile svoje stanovništvo od malarije i drugih bolesti.

XS
SM
MD
LG