Linkovi

Mladi Amerikanci služe naciji po ugledu na program iz Ruzveltove ere


Predsednik Obama je tokom izborne kampanje isticao služenje naciji kao jedan od prioriteta. Zakonom koji je predsednik Obama nedavno potpisao postojeći program Amerikor (ili Američki korpus) biće proširen i otvoriće vrata Amerikancima svih godina starosti koji bi želeli da služe zemlji ili lokalnim zajednicama. Jedan od tih programa namenjen je posebno mladima od gradjani starosne dobi od 18 do 24 godine starosti. Nacionalni gradjanski korpus stvoren je po uzoru na volontrerski program uspostavljen pre 75 godina, tokom Velike depresije.

26-godišnja Mišel Sendon je članica Nacionalnog gradjanskog korpusa, koji je deo vladine agencije poznate kao Američki korpus, ili Amerikor.

„Proučila sam brojne programe Američkog korpusa, jer sam želela da volontiram godinu dana. Ovaj program je izgledao savršeno, jer ne samo da su obezbedjeni smeštaj i obroci već se dobija mala stipendija, a uključena su i putovanja,“ kaže Mišel.

Mišel ovih dana radi sa članovima svog tima u jednom parku u Baltimoru u Merilendu, na proredjivanju rastinja. Narednog meseca, kaže Dženet Bojer, specijalista Korpusa za odnose sa javnošćui, oni će verovatno raditi nešto sasvim drugačije:

„Mogu da rade sve od - recimo izgradnje koliba u Zapadnoj Virdžiniji. Imamo tim koji to radi već dve godine. Potom mogu da pomažu u podnošenju poreskih prijava ili u uklanjanju korova poput ovog projekta u Baltimoru,“ kaže Dženet.

Volonteri ovog programa takodje rade sa decom, grade kuće za organizaciju „Habitat for Humanity“, rade na gašenju požare i pružaju pomoć nakon katastrofa. Posle udara uragana Katrina 2005. godine, svi volonteri proveli su nekoliko nedelja u pogodjenom području u Meksičkom zalivu.

Volonteri rade u timovima od osam do deset. Tokom desetomesečnog programa, volonteri će provesti najveći deo vremena sa svojim timom. Lider tima Keti Lamarka već drugi put radi za ovaj program.

„Puno se šalimo dok radimo, dok istražujemo gradove u kojima se nadjemo i upoznajemo se sa kolegama sa kojima provodimo 24 časa dnevno,“ priča Keti.

Nacionalni civilni korpus, koji postoji već 15 godina, stvoren je po uzoru na kampove takozvanog Gradjanskog korpusa za konzervaciju. Tu agenciju osnovao predsednik Franklin Delano Rosevelt još 1933. godine. Korpus je, uz skromnu zaradu, obezbedjivao poslove za mlade kada je stopa nezaposlenosti bila na najvišem nivou. Tekuća recesija možda takodje ima uticaja na prijavljivanje za ovaj program koji obezbedjuje volonterima malu stipendiju i pruža izvesne beneficije.

„Mislim da su diplomci razlog što se povećava broj prijava. Oni, naime, pre početka karijere žele da se oduže zajednici,“ ukazuje Dženet Bojer.

To je bio razlog što se korpusu pridružio i Aron Viler.

„Zbilja sam planirao da ovo radim čitavu poslednju godinu koledža. Želeo sam da volontiram godinu dana pre nego što počnem da radim,“ kaže on.

Medjutim, Aron već razmišlja da ostane još godinu dana. Oko 40 odsto volontera Nacionalnog gradjanskog korpusa pridružuje se kasnije drugim sličnim programima poput Korpusa mira.

XS
SM
MD
LG