Linkovi

SAD rade na konzervaciji bivše raketne baze na Floridi


Čuvari u jednom nacionalnom parku na Floridi rade na konzervaciji raketne baze koja je imala ključnu ulogu tokom perioda nuklearnih tenzija između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, 1960-tih godina. Baza je sagrađena nakon što je otkriveno da je Sovjetski Savez stacionirao nuklearne rakete na Kubi, udaljenoj svega oko 300 kilometara od Floride. To istorijsko mjesto sada privlači veliki broj posjetilaca, među kojima ima i onih koji su nekada radili u raketnoj bazi.

Nacionalni park Everglejds nalazi se na jugu floridskog poluostrva. Uprkos dugoj vožnji, najnovija atrakcija u parku privlači veliki broj posjetilaca. U Everglejdsu se od ovog proljeća organizuju obilasci nekada nepristupačne vojne baze.

"U ovom ambaru su se nalazili projektili. Sve ovi ambari bile su nekada lokacije za lansiranje, sa tri lansirne rampe”, objašnjava čuvar u parku Leon Hauel.

Nakon zatvaranja baze i uklanjanja opreme 1970., ostali su samo objekti. Ostale, obližnje lokacije za lansiranje raketa pretvorene su u prodavnicu i zatvor. Vejn Londri radio je kao raketni tehničar.

"Kada bi se noću oglasile sirene, a tamo bi boravili i do 24 sata , otišao bih do kontrolnog objekta i slušao kako lociraju avione.”

"Ovi momci su se součavali sa pravom prijetnjom. Kubanske letjelice testirale su njihove radare i odbranu ", naglašava Leon Hauel.

"Američki avioni su naravno kontrolisali vazdušni prostor. Mi smo im bili samo podrška odnosno bili smo tu kako bi oborili avione, ako oni ne bi uspjeli. Nikada, međutim, nismo morali da reagujemo”, priča Vejn Londri.

Bivšu bazu je ovog proljeća obišao i veliki broj ostalih pripadnika vojske. Njihove uspomene ključne su za utvrđivanje istorije raketnih baza, koje su bile aktivne od 1962. do 1979 godine.

"To je veoma teško, zato što gotovo ništa ne znamo o bazama. Postoji veliki broj detalja i ljudi, koji su bili stacionirani u ovoj jedinici, ne znaju uvijek sve o njenom funkcionisanju “, kaže Hauel.

Oko 250 baterija raketa tipa Najki bilo je aktivno 1960-tih godina. Veterani se prisjećaju pojačanih tenzija tokom kubanske raketne krize, ali sa nostalgijom, zato što raketne baze nikada nisu bile primorane da djeluju.

"Nikome niste mogli da kažete da su tamo bile bojeve glave. Oni nisu znali da su tu i nuklearne bojeve glave. Naravno, nisu sve bile nuklearne. To je bila tajna u to vrijeme”, objašnjava Vejn Londri.

Prisjećam se šta sam radio tada, šta je radila moja porodica ili ova zemlja. I na kraju, razmišljam o samom fenomenu rata. Mnogi od nas odu različitim putevima nakon toga. Ali ovo mjesto me tjera da razmišljam o svemu tome”, kaže Leon Hauel.

Predstavnici nacionalnog parka nadaju se da će i narednog proljeća moći da ponude dodatne ture, kako bi se očuvala istorija za one koji su je preživjeli, kao i za buduće generacije.

XS
SM
MD
LG