Linkovi

Iran oslobodio Roksanu Saberi


Američka novinarka, koju je iranski sud osudio kao špijunku, u podne je izašla iz zatvora. Roksana Saberi je oslobođena pošto je Apelacioni sud ukinuo presudu i saopštio da može odmah da napusti Iran.

Iransko-američka novinarka Roksana Saberi, jedva je dočekala današnji dan. Posle petočasovnog žalbenog pretresa iza zatvorenih vrata – pretresa koji je trajao duže od suđenja – sudija joj je ukinuo kaznu na osam godina zatvora. Roksana je danas slobodna.

Upravo sam razgovarala sa švajcarskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama, koji je potvrdio kao predstavnik zemlje koja nas zastupa, da je Roksana Saberi oslobođena. Ona je trenutno sa porodicom i narednih dana će otputovati iz Teherana i vratiti se u Sjedinjene Države“, kazala je državna sekretarka Hilari Klinton.

Saberi je bila u zatvoru od januara – zbog toga što je navodno kupila flašu vina. Iranske vlasti su je potom optužile za ilegalni novinarski rad. Optužbe se međutim tu nisu završile i ona je kasnije priznala da špijunira za vladu Sjedinjenih Država, posle čega je i osuđena.
Njeni roditelji su u prošlomesečnom intervjuu Džordžu Stefanopulosu, rekli da je priznanje iznuđeno.

Ona je prvo rekla da su je prisilili da prizna. Zaplašili su je. Pretili su da će je ubiti, ako ne kaže ono što su joj rekli da kaže“, kazao je Roksanin otac, Reza Saberi.

Saberi je optužena, suđeno joj je i izrečena joj je kazna - za ukupno deset dana.
Američka vlada je odmah saopštila da su optužbe neosnovane i zatražila njeno oslobađanje.
Protiv optužbe je istupio i sam predsednik Obama.

Ona je američka državljanka i potpuno sam uveren da se nije bavila nikakvom špijunažom.“

Oslobađajuća presuda je uslovljena zabranom bavljenja novinarstvom u Iranu u narednih pet godina. Roksani Saberi je međutim dozvoljeno da odmah napusti Iran.

XS
SM
MD
LG