Linkovi

Papa apelovao za osnivanje palestinske države


Papa Benedikt je apelovao za rešenje palestinsko-izraelskog konflikta na principu koegzistencije dve države – što je stav koji bi mogao da ga dovede u konflikt sa novom izraelskom vladom.

Tokom današnjeg govora u Tel Avivu, Papa je rekao da apeluje na „sve odgovorne" da istraže svako moguće rešenje za pravedno okončanje konflikta kako bi „oba naroda mogla da žive u miru u sopstvenoj domovini", sa bezbednim „medjunarodno priznatim granicama".

Novi izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je bio medju prisutnima tokom papingo govora, do sada je odbijao da obeća da će biti osnovana zasebna palestinska država.

Poglavar Rimokatoličke crkve je kasnije, tokom posete memorijalu Jad Vašem u Jerusalimu, odao poštu milionima žrtava Holokausta. Tokom posete tom objektu, Benedikt je rekao da žrtve tragedije nikada ne bi trebalo da budu zaboravljene, dok pogrom nikada ne bi smeo da bude negiran ili umanjivan.

Do papine posete Izraelu dolazi u jeku negodovanja mnogih Jevreja zbog njegove odluke da poništi ekskomunikaciju jednog biskupa koji je negirao Holokaust. Medjutim, papa Benedikt je proglasio anti-semitizam „totalno neprihvatljivim" i obećao da će „poštovati sećanje" na šest miliona žrtava Holokausta.

XS
SM
MD
LG