Linkovi

SAD upozoravaju na ozbiljnu opasnost od Talibana


Komandant američke centralne komande, odgovoran za američke vojne opercije u Južnoj Aziji i na Bliskom istoku, general Dejvid Petreus, kaže da ojačani Taliban predstavlja istinsku pretnju Pakistanu. Komandant američke Centralne komande rekao je da u Pakistanu raste svest o tome da ekstremisti Talibana moraju biti zaustavljeni.

Tokom današnjeg razgovora u jednom programu TV mreže FOX, Petreus je ukazao da je nacija postaknuta na akciju.

Postoji određeni stepen jedinstva da mora biti preduzeta brza i efikasna akcija protiv Talibana u Pakistanu,“ rekao je Petreus.

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari kaže da je predanost njegove zemlje čvrsta. Ali on je dodao da opasnost od Talibana seže van granica Pakistana i da bi povodom toga trebalo da bude zabrinut ceo svet. Zardari je to izjavio u intervjuu za program TV mreže NBC „Susret sa štampom“, snimljenom
nakon samita u Beloj kući.

Mislim da svet mora da razume da je ovo novi izazov 21 veka, i da je ovo novi rat.“

Predsednik Avganistana, Hamid Karzai, takodje je nakon susreta sa američkim predsednikom dao intervju mreži NBC. On je rekao da ima više poverenja u Zardarija no u prethodnog pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa.

Imali smo veoma dobar sastanak u Vašingtonu. Nadam se da će ovo biti pretočeno u dalje korake, što znači implementaciju na terenu. Imam daleko više poverenja u to i daleko više nade,“ rekao je Karzai.

Samit u Beloj kući je održan je u isto vrem kada je sprovođena istraga o pogibijama nekoliko desetina avganistanskih civila, za koje je rečeno da su poginuli američkom vazdušnom napadu. Predsednik Karzai je apelovao na američku vojsku da obustavi te napade. Medjutim, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Džejms Džouns, kaže da su dalji napadi iz vazduha mogući.

Svakako ne bi bilo mudro vezati ruke našim komandatima i reći da nećemo sprovoditi vazdušne napade. To je deo kombinovanih napada iz različitog naoružanja, pa verovatno to nećemo učiniti,” rekao je Džouns.

On je to izjavio u današnjem programu TV mreže ABC, pod nazivom „Ove nedelje.“

XS
SM
MD
LG