Linkovi

SAD: Nezaposlenost raste sporijim tempom


Tempo porasta nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama je donekle usporen što je možda znak da je najgora faza recesije prošla.

Prema danas objavljenom izveštaju Sekretarijata za rad u aprilu je izgubljeno 539 hiljada radnih mesta što je za oko četvrtinu manje nego u martu. To je takodje najmanji broj izgubljenih radnih mesta od oktobra prošle godine. Uprkos tome, stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama porasla ja prošlog meseca za 0,4 odsto, dostigavši 8,9 odsto, što je najviši nivo u poslednjih 25 godina.

Predsednik Obama je izjavio da su ti podaci „otrežnjavajući“, dodavši da želi da izmeni način na koji vlade na različitim nivoima pomažu nezaposlenim Amerikancima. On je naglasio da ponekad „besmisleni“ propisi uskraćuju nadoknadu za nezaposlenost onima koji žele da se doškoluju kako bi poboljšali svoje izglede da nadju posao. Na sastanku u Beloj kući predsednik je rekao da će tokom narednih nedelja da izloži svoj plan o suštinskim promenama u sticanju stručne obuke i drugim vidovima obrazovanja.

XS
SM
MD
LG