Linkovi

Predsednika Obamu čekaju još veći izazovi tokom narednih sto dana


Sudeći prema rezultatima političkih anketa u Americi, predsednik Barak Obama dobro je prošao tokom prvih 100 dana svoje administracije. Ali eksperti kažu da će narednih 100 dana biti još teži, s obzirom na niz problema i izazova sa kojima će morati da se suoči.

Tokom nedavne konferencije za novinare, predsednik Obama je delovao kao čovek rešen da ne dozvoli da mu visoka stopa popularnosti među Amerikancima „udari u glavu.“

Mislim da smo dobro krenuli. Ali to je samo početak. Ponosan sam na ono što smo postigli, ali nisam spokojan“, rekao je Obama.

Ako ništa drugo, izazovi koji ga očekuju u narednih sto dana su znatno komplikovaniji. Bilo koji od niza spoljnopolitičkih problema mogao bi naglo da eskalira, posebno situacije u Pakistanu i Avganistanu. Kod kuće, predsednik će morati da nastavi da se bavi ekonomijom uz istovremeni početak bavljenja narednim problemima na svojoj unutrašnjepolitičkoj agendi, kao što su reforma zdravstvene zaštite i energetska nezavisnost.

Republikanci ne pokazuju volju da mu pomognu u rešavanju ekonomskih problema. Umesto toga, oni ga upozoravaju da će njegova politika povećanja državnih troškova gurnuti zemlju dublje u dugove. Ali uprkos tim brigama, javnost po svemu sudeći i dalje podržava predsednikovu ekonomsku politiku. Endru Kohout, iz Istraživačkog centra Pju, gostovao je nedavno u panel diskusiji u organizaciji Glasa Amerike.

On je u stanju da podstiče poverenje, iako je javnost podeljenog gledišta o metodama kojima pokušava da popravi privredu. Ljude zabrinjava rast deficita, zabrinjava ih preterano mešanje države u biznis. Ali spremni su da idu sa njim jer smatraju da je on za kormilom i veruju da će uspeti u tome“, kaže Kohout.

Pored ekonomije, na horizontu se pomaljaju i drugi domaći problemi. Obama treba da predloži kandidata koji će u Vrhovnom sudu zameniti sudiju Dejvida Sutera, koji odlazi u penziju. Republikanci sa nestrpljenjem iščekuju proces potvrđivanja u Senatu, na kome će do najsitnijih detalja analizirati Obaminog kandidata, i već ga upozoravaju da ne bira nekoga za koga oni smatraju da je previše liberalan. Iako se Obama trudio da se predstavi kao političar umerenih gledišta, Endru Kohout smatra da je javnost počela da ga gleda drugačije.

„U januaru smo utvrdili da većina smatra da Obama sluša umerenjake. Iako se to promenilo još mu nije nanelo političku štetu. Ali moglo bi, ako bude stvorio utisak koji bi potkopao gledište da je on drugačiji predsednik, da naginje ka centru, jer je cetar sada u modi“, kaže Kohout.

Sa takvim gledištem ne slažu se mnogi liberalni aktivisti na političkoj levici. Neki od njih izražavaju razočaranje što predsednik odugovlači sa povlačenjem vojnika iz Iraka i sa slanjem pojačanja u Avganistan. Liberalne grupe takođe traže od administracije da izvrši pritisak na Kongres da se ozbiljnije pozabavi reformom zdravstvenog osiguranja i strožim regulisanjem ispuštanja štetnih gasova u atmosferu. Bendžamin Armbruster je analitičar u pro-liberalnom vašingtonskom istraživačkom Centru za američki progres.

Mislim da ćemo uskoro videti neke akcije na polju klimatskih promena i zdravstvene zaštite. Mislim da bi Kongres želeo da zdravstvenu zaštitu reši ove godine. Ako to ne učini, mislim da će narednih godina to biti sve teže“, smatra Armbruster.

Još jedan od gostiju u panel diskusiji u Glasu Amerike bio je Džon Fortijer, iz konzervativnog instituta Ameriken enterprajz. Fortijer kaže da će sledećih sto dana, i sto dana posle toga, biti od ključne važnosti za predsednika Obamu.


Početni znaci za njega su dobri, ali preostaje mnogo posla. Najteže zakonodavne bitke su pred nama i sud o njemu donosićemo prema tome kakvi će mu biti rezultati“, kaže Fortijer.

Kao opoziciona stranka, republikanci i dalje pokušavaju da pronađu čvrstu polaznu tačku. U okviru tog procesa mogli da odluče da dignu veliku prašinu oko kandidata za Vrhovni sud, naravo u zavisnosti od toga koga će predsednik Obama predložiti na tu funkciju.

XS
SM
MD
LG