Linkovi

Avganistan: Protesti protiv američkih vazdušnih napada


U Avganistanu je nekoliko ljudi povređeno u sukobima policije i demonstranata na protestima protiv američkih vazdušnih napada u regionu.

Lokalna policija je pucala u vazduh da bi rasterala masu demonstranata koji su kamenicama zasuli sedište uprave u Farahu. Demonstranti su protestovali zbog smrti oko stotinu civila u pojkrajini Farah, za koju okrivljuju američke trupe.

U medjuvremenu, američki sekretar za odbranu Robert Gejts, koji boravi u poseti Avganistanu, rekao je novinarima u Kabulu da združeni američko-avganistanski tim istražuje smrt civila u Bala Bulaku. On je izjavio da ima izveštaje da su talibanski borci bacali granate u kuće da bi pobili civile i onda prebacili krivicu na Sjedinjene Države. Gejts je rekao da treba sačekati rezultate istrage.

Komandant američkih snaga u Avganistanu, general Dejvid Mekirnan, takođe je nagovestio da raspolaže nekim dodatnim informacijama koje su suprotne prvim izveštajima. Tim istražitelja koji smo odmah formirali doveo nas je do prilično drugačijih zaključaka o uzroku smrti tih civila, rekao je general Mekirnan.

XS
SM
MD
LG