Linkovi

SZO: Više od 2.000 slučajeva svinjskog gripa širom sveta


Svetska zdravstvena organizacija navodi da se broj potvrdjenih slučajeva svinjskog gripa tipa A, odnosno virusa H1N1 popeo na preko 2.000.

Novi podaci ukazuju da se svinjski grip proširio u 23 zemlje, mada je većina slučajeva zabeležena u Meksiku i Sjedinjenim Državama. U današnjem razgovoru preko video linka sa azijskim funkcionerima u Bankoku, vršilac dužnosti direktora Svetske zdravstvene organizacije, Keidži Fukuda, rekao je da to telo i dalje nastoji da analizira virus i apelovao na dalju budnost u borbi protiv širenja bolesti.

Fukuda je ukazao da funkcioneri Svetske zdravstvene organizacije ne veruju da su u potpunosti shvatili ozbiljnost epidemije gripa. On je upozorio funkcionere da bi virus mogao da postane virulentniji, kasnije tokom godine, kad počne sezona gripa u zapadnoj hemisferi.

Upozorenje je izdato dok Meksiko, epicentar epidemije, okončava petodnevno zatvaranje biznisa i počinje da se vraća normalnom životu. Druge zemlje su takodje ublažile mere uvedene u cilju kontrole gripa.

XS
SM
MD
LG