Linkovi

Pakistanska vojska započela vazdušne napade u dolini Svat


Civili nastoje da pobegnu od sukoba u pakistanskoj dolini Svat dok vladine trupe, nakon neuspeha mirovnog sporazuma u tom regionu, intenziviraju ofanzivu protiv ekstremista iz redova Talibana.

Vojni helikopteri i ratni avioni danas vrše napade na, kako se pretpostavlja, položaje Talibana. Vlasti su privremeno ublažile policijski čas u regionu, dok se pokrajinski funkcioneri spremaju za dolazak desetina hiljada raseljenih civila.
Međunarodni komitet crvenog krsta danas je upozorio da se humanitarna kriza u pokrajini Severozapadna Granica intenzivira. U istom saopštenju se navodi da je, prema nepotvrđenim izveštajima, čak 500 hiljada Pakistanaca raseljeno zbog konflikta u Diru, u dolini Svat i susednom okrugu Buner.

U međuvremenu, predstavnik Sufija Muhameda, radikalnog muslimanskog sveštenika koji je pomogao da se pregovorima postigne kratkoročno primirje, saopštio je da je jedan od Muhamedovih sinova poginuo danas kada je bomba ili artiljerijska granata pogodila njegovu kuću u okrugu Dir.

XS
SM
MD
LG