Linkovi

Obamina administracija traži od banaka da same obezbede kapital


Obamina administracija će u četvrtak objaviti rezultate takozvanih testova na stres vodećih finansijskih institucija, čiji cilj je da se proceni njihova održivost u kriznim uslovima. Medjutim, već se nagoveštava da će neke od najvećih banaka morati znatno da uvećaju svoj kapital da bi ostale solventne.

Do medija su već doprli nezvanični rezultati testova. Sekretarijat za finansije je navodno saopštio Banci Amerike da će joj biti potrebne još 34 milijarde dolara da bi se zaštitila od budućih ekonomskih potresa. Ova banka za sada ne komentariše te izveštaje, ali je ranije već dobila vladinu pomoć od 45 milijardi dolara. Medjutim, Predsednica federalne komisije za osiguranje depozita, Šila Ber, danas je izjavila da će banke morati same da nabave dodatna sredstva.

„Te institucije će morati da se obrate nevladinim izvorima. Sekretarijat za finansije može da bude poslednja odstupnica, ali moraju pre svega da potraže nevladine izvore.“

Administracija je testirala 19 najvećih banaka tokom perioda od tri meseca.

„Cilj testa na stres bio je da utvrdi razmere problema, to jest koliki kapital bi bio potreban bankama ukoliko recesija postane još ozbiljnija,“ rekao je portparol Bele kuće, Robert Gibs.

Istovremeno, zakonodavci razmatraju mogućnost oštrijih regulativa celokupnog finansijskog sektora.

„Ne možemo da dopustimo da neke od banaka ugroze ceo finansijski sistem,“ poručio je predsednik senatskog odbora za bankarstvo, Kris Dod.

Ipak, zvaničnici kažu da, bez obzira na rezultate, nijedna od 10 najvećih banaka neće propasti i da njihovi klijenti mogu da budu sigurni da će njihovi ulozi biti bezbedni.

XS
SM
MD
LG