Linkovi

Ruski ministar inostranih poslova neće učestvovati na sastanku NATO-a


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov neće prisustvovati sastanku Saveta NATO – Rusija, zakazanom za kasnije ovog meseca.
Ruske novinske agencije saopštavaju da je odluka Lavrova da ne prisustvuje toj sednici, koja bi trebalo da se održi 19. maja, usledilo pošto je NATO prošle nedelje proterao dvojicu ruskih diplomata iz ruske kancelarije pri sedištu NATOa.
To je trebalo da bude prvi sastanak na ministarskom nivou izmedju NATO-a i Rusije, od kako je taj zapadni savez prekinuo veze nakon prošlogodišnjeg ruskog vojnog upada u Gruziju.
NATO je proterao dvojicu Rusa zbog povezanosti sa špijunskim skandalom u kojem je jedan visoki funkcioner estonske odbrane osudjen na 12 godina zatvora zbog prenošenja hiljada tajnih dokumenata ruskoj obaveštajnoj službi.
Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer, izrazio je žaljenje zbog odluke Lavrova. Predstavnica saveza, Karmen Romero, istakla je kako šefovi NATO-a veruju da ima mnogo pitanja od zajedičkog interesa o kojima bi trebalo diskutovati.

XS
SM
MD
LG