Linkovi

Bernanki predviđa ekonomski rast krajem godine


Šef američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki rekao je danas da će američka privreda dotaći dno pre nego što počne da se oporavlja krajem godine. Bernanki je na pretresu u Kongresu naglasio da će oporavak vjerovatno biti spor, kao i da će stopa nezaposlenosti u određenom periodu da raste.

Ben Bernanki je oprezni optimista.

Nadamo se da će nagli pad, koji smo vidjeli od prošle jeseni do početka ove godine, biti mnogo umjereniji u bliskoj budućnosti i da će do kraja godine doći će pozitivnog rasta.

Šef Federalnih rezervi kazao je u Kongresu da je zdrav finansijski sistem ključan za ekonomski oporavak.

“Finansijska tržišta i institucije i dalje su pod značajnim opterećenjem.”

Devetnaest velikih banaka danas su počele da dobijaju rezultate takozvanog testa na stres, koji je vlada sprovela kako bi utvrdila njihovu finansijsku održivost. Deset banaka navodno će morati da prikupe dodatni kapital, kako bi ostale solventne.

“Pojedine banke su proteklih sedmica tražile više kapitala. Uvjereni smo da je privatni sektor prvo i najbolje mjesto za to”, kazao je portparol Bijele kuće Robert Gibs.

Rezultati testova biće objavljeni u četvrtak. Volstrit će takođe pažljivo pratiti situaciju, u potrazi za znacima stabilizacije finansijske industrije. To, u kombinaciji sa nedavnim rastom berzanskih indeksa i pozitivnim vijestima u stambenom sektoru i građevinarstvu, izaziva određenu dozu optimizma.

"Tržište reaguje na sve te male indikatore i signale, koji ukazuju da je najgori dio recesije, možda, iza nas”, naglašava Alen Valdes, mešetar na Volstritu.

U petak će biti objavljeni podaci o još jednom indikatoru zdravlja ekonomije, stopi nezaposlenosti. Analitičari predviđaju da je, prošlog mjeseca, još 620 hiljada ljudi ostalo bez posla.

XS
SM
MD
LG