Linkovi

SZO: Svinjski grip pogadja uglavnom mladje ljude


Svetska zdrastvena organizacija saopštila je da je do utorka, 5. maja, zabeleženo skoro 1,500 potvrđenih slučajeva svinjskog gripa što predstavlja povećanje od oko 400 obolelih u odnosu na prethodni dan. Broj smrtnih slučajeva u svetu iznosi 30, dok američki zdrastveni svaničnici više ne preporučuju zatvaranje škola zbog pojave te bolesti.

Na globalnoj konferenciji za štampu, održanoj u Ženevi, pomoćnik generalnog direktora Svetske zdrastvene organizacije, za zdrastvenu bezbednosti i prirodnu sredinu, Keidži Fukuda, saopštio je da je njegova organizacija održala telekonferenciju sa istraživačima u nekoliko zemlja koji su obavili preglede obolelih od virusa. Konferenciju su mogli da prate lekari širom sveta. Doktor Fukuda kaže da su istraživači potvrdili da virus i dalje najčešće pogađa mlade ljude.

„Istraživači su ustanovili da su oboleli u proseku uzrasta između 20 i 25 godina,“ rekao je Fukuda.

Fukuda dodaje da eksperti ne znaju tačan uzrok, ali da odgovor možda leži u tome što se među inficiranima nalazi veliki broj putnika, od kojih su većina mladi ljudi. On je dodao da postoji i alternativno objašnjenje.

„Može biti da su stariji ljudi iz nekog razloga otporni na infekciju,“ rekao je on.

Međutim, doktor Fukuda upozorava da su sve to samo nagađanja i da su potrebna dodatna istraživanja.

U međuvremenu, iz Meksika, centra epidemije, stižu dobre vesti. Predsednik Felipe Kalderon je saopštio da je zaraza prestala da se širi i da javni objekti mogu ponovo da počnu da rade. Univerziteti i srednje škole počeće sa radom u četvrtak, dok će đaci mlađeg uzrasta moći da se vrate u školu iduće nedelje.




XS
SM
MD
LG