Linkovi

Prebl: SAD treba da se fokusiraju na sopstvenu bezbednost 


“Sjedinjene Države moraju jasno da stave do znanja svetskoj zajednici da će Vašington koristiti svoje snage samo za američku bezbednost i ni za koga drugog”, kaže za naš program direktor programa za inostranu politiku u Institutu KEJTO, Kristofer Prebl. Prebl se osvrnuo na ciljeve, izdatke i ograničenja američkih oružanih snaga, o čemu je pisao u svojoj upravo objavljenoj knjizi “Problem moći”.

Prebl: “Od kraja Hladnog rata, SAD su ne samo održale, već i povećale svoje oružane snage, kao i angažovanost i aktivnosti u NATO-u, s ciljem da obezbede sigurnost praktično širom sveta. Neki nas stoga nazivaju ‘svetskim policajcem’ ili ’svetskom vlašću’. Medjutim, takve oružane snage i aktivnosti su veoma skupe i prosečnog Amerikanca, recimo, koštaju 2600 dolara godišnje, dok, prosečnog Japanca izdaci za odbranu koštaju samo 330 dolara godišnje. Proteklih godina uočeno je da oružane snage - uprkos tolikom ulaganju - često proizvode ograničene rezultate. Lako je pobediti neku vojsku, ali je teško pobediti narode ili ih držati pod kontrolom. Što se tiče konvencionalnog ratovanja, mi smo tu dominantni i nijedna zemlja se ne bi direktno sukobila s nama. Otuda sada imate naglasak na gerilskom i terorističkom tipu ratovanja, kao što je slučaj u Iraku i Avganistanu.”

Glas Amerike: Sjedinjene Države su super sila i stoga sklonije korišćenju sile. Da li je to problem?

Prebl: “Problem američke vojske i vojnog establišmenta je u sledećem: takve oružane snage su veoma skupe, ne obezbedjuju sigurnost, već nas, suprotno, često čine manje bezbednim, jer izazivaju protivnika na osvetu. Jaka vojna nomenklatura takodje ima jak uticaj - utiče na federalnu upravu, a ona opet na predsednika, što su osnivači Sjedinjenih Država želeli da izbegnu. Stoga ja zastupam ideju koja je utkana u Ustav - da je Kongres jedino telo koje treba da ima kontrolu nad američkim ratnim intervencijama i ovlašćenje za njih, a ne predsednik. Pored toga, mi moramo da promenimo našu strategiju i svedemo je na povećanje bezbednosti Sjedinjenih Država i njihovih gradjana, kao naš glavni prioritet.”

Glas Amerike: Kakva bi onda trebalo da bude nova američka vojna strategija?

Prebl: “Nova strategija bi trebalo da bude koriščena za unapredjenje bezbednosti Sjedinjenih Država, kao što je slučaj u drugim zemljama, a ne za bezbednost drugih. Ako bismo reorganizovali naše oružane snage u tom smislu, bile bi daleko manje. Medjutim, vi ne možete da smanjite snage, ako ne promenite ciljeve. Izazov za predsednika Obamu je to što je nasledio ogromnu vojnu mašinu, kao i presedan da može vojno da se angažuje bez eksplicitnog odobrenja Kongresa. Za njega i njegove savetnike biće veoma teško da se odupru iskušenje da koriste tu raspoloživu silu. Obama će morati da ispolji uzdržanost i disciplinu u korišćenju moći i precizno se fokusira na specifične opasnosti za američku bezbednost. Drugim rečima, Sjedinjene Države moraju jasno da stave do znanja svetskoj zajednici da će Vašington koristiti svoje snage samo radi odbrane američke bezbednost i ni za koga drugog.”

XS
SM
MD
LG