Linkovi

Meksiko: Prošao vrhunac epidemije svinjskog gripa


Meksičke vlasti potvrdile su da je 19 ljudi umrlo od posledica virusa H1N1, a da je 487 zaraženo, ali je meksički sekretar za zdravstvo, Hose Anhel Kordova izjavio da je epidemija svinjskog gripa doživela vrhnac i da je sada u opadanju.

U međuvremenu, zvaničnici Kolumbije potvrdili su da je u toj zemlji jedna osoba obolela od virusa H1N1 ili svinjskog gripa, što je prvi slučaj u Južnoj Americi, ali su i naglasili da se pacijent, koji se nedavno vratio sa putovanja po Meksiku, dobro oseća i da se nalazi kod kuće.

Infekcije svinjskim gripom zabeležene su i u Austriji, Britaniji, Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Novom Zelandu, Holandiji, Južnoj Koreji, Španiji i Švajcarskoj, a jedini smrtni slučaj van Meksika zabeležen je u Sjedinjenim Državama.

Kineske vlasti su zatvorile 70 meksičkih državljana u karantin, pošto je jedan Meksikanac u Hong Kongu testiran pozitivno na virus H1N1. Svetska zdravstvena organizacija poslala je 2 miliona i 400 hiljada doza lekova u 72 zemlje u razvoju, kako bi mogle da se pripreme za eventualnu pandemiju.

U Egiptu, policija i uzgajivači svinja sukobili su se danas u okolini Kaira kada su farmeri pokušali da spreče vlasti da ubiju svinje zbog predostrožnosti od virusa H1N1 ili svinjskog gripa. Prema rečima očevidaca i pripadnika bezbednosti, stanovnici su bacali kamenje na lokalne vlasti, a policija je odgovorila pucnjima i suzavcem. U sukobima je povređeno najmanje 12 ljudi, uključujući i 5 demonstranata.

Visoki zvaničnik Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, smatra da su egipatske vlasti pogrešile što su naredile klanje 300 hiljada svinja, jer je, kako je rekao, reč o virusu koji napada ljude, a ne svinje.

XS
SM
MD
LG