Linkovi

Obama: Preduzimamo snažne mere protiv svinjskog gripa


Američki predsednik Barak Obama izjavio je da njegova administracija preduzima brze i agresivne korake u borbi protiv virusa H1N1 odnosno svinjskog gripa.

Navodeći koje se mere preduzimaju, predsednik je istakao: "Radije bih da preduzmem akciju odmah nego da oklevam i kasnije se suočim sa još težim posledicama”.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da je 160 slučajeva gripa H1N1 potvrdjeno u 21 državi. Širom sveta, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije potvrdjeno je 615 slučajeva svinjskog gripa u 15 zemalja. Poznato je da je virus usmrtio 16 osoba u Meksiku i jedno dete u državi Teksas. Novi testovi pokazuju da ova vrsta gripa možda nije tako moćna, niti se prenosi tako lako kao što su stručnjaci očekivali. Medjutim, zvaničnici upozoravaju da bi virus mogao da mutira u smrtonosniju verziju.

Obama kaže da je američka vlada počela sa distribucijom lekova koji mogu da nadjačaju postojeći oblik virusa H1N1.

“Započeli smo nedelju sa 50 miliona doza lekova u strateškim nacionalnim zalihama, a u toku proteklih nekoliko dana, četvrtinu tih zaliha smo dostavili državama, tako da budu spremne da leče sve inficirane.”

Drugi korak koji je predsednik preduzeo je da zatraži veća izdvajanja iz budžeta za lekove i opremu za borbu protiv svinjskog gripa, sada, i kasnije ove godine. “U želji da budemo maksimalno oprezni, takodje sam zatražio od Kongresa milijardu i po dolara, ukoliko je to potrebno, za kupovinu dodatnih lekova i opreme, i razvoj vakcine koja može da eliminiše ovaj virus, dok se pripremamo za novu, jesenju sezonu gripa. Bela kuća je takodje otvorila stranice na sajtovima Facebook, MySpace i Twitter kako bi se javnost neprekidno obaveštavala o situaciji u vezi sa svinjskim gripom.

Opozicioni Republikanci izbegavaju da kritikuju Obamin odgovor na izbijanje gripa, ali nastavljaju da osudjuju potrošnju njegove administracije. U republikanskom odgovoru na predsednikovo obraćanje, članica Predstavničkog doma Lin Dženkins nazvala je izdvajanja Demokrata “zapanjujućim".

"Mislim da se prvih 100 dana demokratske uprave u Vašingtonu može sumirati u tri reči – potrošnja, porezi i pozajmice”, ocenila je Dženkins.

Kongres, u kome većinu imaju Demokrate, usvojio je u sredu Obamin plan federalnog budžeta u iznosu od 3,400 milijardi bez ijednog glasa Republikanaca. Lin Dženkins je upozorila da će predsednik povećati nacionalni dug više od bilo kog drugog predsednika u američkoj istoriji.

“Šest godina sam bila sekretar za finansije Kanzasa pre nego što sam došla u Kongres. Pre toga sam se gotovo dve decenije bavila finansijama u javnom sektoru. Zato mi verujte kad kažem – vašingtonske finansije su u haosu”, izjavila je Lin Dženkins.

Novac iz budžeta će omogućiti Obami da ostvari svoje ciljeve – oživi ekonomiju, reformiše sistem zdravstvene zaštite, poboljša obrazovanje i razvije energetsku nezavisnost SAD.

XS
SM
MD
LG