Linkovi

Fridom Haus: Pogoršanje slobode medija širom sveta


Sloboda medija na globalnom nivou pogoršala se u 2008-oj, sedmu godinu za redom, saopštio je Fridom Haus. U danas objaveljnom izvještaju te organizacije, navodi se da je do pogoršanja prvi put došlo u svim regionima u svijetu, a ne samo u tradicionalno autoritarnim sistemima.

Italija, Izrael i Hong Kong su tako pali u kategoriju zemalja u kojima su mediji djelimično slobodni. Samo 17 odsto svjetske populacije uživa u slobodnim medijima, navodi se u izvještaju, i naglašava da su se novinari prošle godine suočavali sa sve sumornijim radnim uslovima.

Najveći pad zabilježen je u regionu centralne i istočne Evrope i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza. Nekoliko balkanskih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, Bugarske i Hrvatske zabilježile su negativne trendove zbog sve prisutnijih fizičkih prijetnji i maltretiranja novinara. U Bugarskoj i Hrvatskoj ubijeni su novinari, dok je nivo zastraživanja i nasilja porastao u sve tri zemlje, saopštava Fridom Haus. Vlasti u Republici Srpskoj, kako ističe ta organizacija, su takođe pojačale političku kontrolu medija.

Najbolje rangirana zemlja u regionu i dalje je Slovenija, u kojoj su mediji ocijenjeni kao slobodni, zatim slijedi Crna Gora, koja sa Bocvanom i Istočnim Timorom dijeli 78 mjesto, kao zemlja sa djelimično slobodnim medijima. Hrvatska dijeli 81-o, Srbija je na 83-em, dok Bosna i Hercegovina i Makedonija dijele 98 mjesto. Sve četiri države su takođe u kategoriji zemalja sa djelimično slobodnim medijima.

XS
SM
MD
LG