Linkovi

Slučajevi svinjskog gripa prijavljeni u novim zemljama, 109 zaraženih u SAD


Broj potvrdjenih slučajeva svinjskog gripa (H1N1) nastavlja da raste, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije virus je trenutno registrovan u 11 zemalja, budući da su Švajcarska i Holandija prijavile prve slučajeve te bolesti. Za sada, SZO održava stepen uzbune na drugom najvišem nivou - odnosno fazi 2, što je samo korak od proglašenja pandemije . U medjuvremenu, SZO je odlučila da promeni ime smrtonosnog virusa, posle žalbi ogorčenih uzgajivača svinja. Na Internet stranici organizacije je saopšteno da se virus od sada zove Influenca A.

SZO je prijavila porast od 75% u broju potvrdjenih slučajeva svinjskog gripa a najveći porast je zabeležen u Meksiku i SAD.
U popodnevnim satima broj potvrdjenih slučajeva virusa H1N1 u SAD iznosio je 109.

Imamo 11 pogodjenih država sa potvrdjenim slučajevima i još mnogo njih gde se sumnja na pojavu H1N1. U državi Njujork ima 50 slučajava, u Teksasu 26 a u Kaliforniji 14. Južna Karolina beleži 10 novih slučajeva”, saopštio je Ričard Beser, vršilac dužnosti Centara za kontrolu i prevenciju bolesti."

U najmanje 14 država zatvorene su neke škole, koje ukupno pohadja oko 160,000 djaka, a mnogi roditelji I sami uzimaju slobodne dane kako bi ostali sa svojom decom. U medjuvremenu, i predsednik Obama je apelovao na roditelje i kompanije da razmotre mogućnost rada od kuće ako se škole zatvore.

Na sinoćnoj konfereneciji za novinare predsednik Obama je pozvao Ameirkance na mere predostrožnosti.

Perite ruke, pokrivajte usta kad kašljete, ostanite kod kuće ako ste bolesni I držite decu kod kuće ako su bolesna.

Američki potpredsednik Džo Bajden otišao je korak dalje i na TV mreži NBC izjavio da treba izbegavati avione i podzemnu železnicu.

ČLanovima svoje porodice sam rekao – “ja trenutno ne bih boravio u malim, zatvorenim prostorima. Ako ste u avionu i jedna osoba kine kapljice putuju kroz ceo avion.”

Industrija turizma oštro je kritikovala tu izjavu posle čega je Bela kuća je pokušala da pojasni njegovu primedbu, navodeći da je Bajdenov savet u skladu sa porukama administracije - da Amerikanci treba da izbegavaju nepotrebna putovanja avionom u Meksiko, i da, ukoliko se neka osoba razboli, treba da izbegava avione i druge zatvorene prostore kao što je podzemna železnica.

U medjuvremenu, u susednom Meksiku, najteže pogodjenoj zemlji sa 168 mogućih smrtnih slučajeva, vlasti su soapštile da broj novih pacijenata po svemu sudeći opada zahvaljujući agresivnim zdravstvenim merama.

Pored SAD i Meksika, najmanje 10 zemalja trenutno ima potvrdjene slučajeve virusa H1N1, a Švajcarska i Holandija su najnovije zemlje u kojima je zabeležena pojava bolesti. Evropska unija medjutim još odoleva pritisku evropske javnosti da uvede zabranu putovanja u Meksiko ili SAD. Velika Britanija je pokrenula veliku marketinšku kampanju u nadi da će zaustaviti širenje virusa.

Laboratorije širom sveta intenzivno rade na pronalasku vakcine protiv svinjskog gripa, ali bi do tada moglo da prodje šest meseci

XS
SM
MD
LG