Linkovi

SZO: Pandemija svinjskog gripa neizbežna


Svetska zdravstvena organizacija podigla je stepen uzbune od pandemije gripa na peti nivo od mogućih šest. Taj stepen uzbune označava da epidemija polako prerasta u pandemiju. Generalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije pozvala je sve zemlje da aktiviraju planove za borbu protiv pandemije.

Američki predsednik Barak Obama prethodno je najavio „izuzetne mere opreza“ u SAD, dok Evropa strepi od novih slučajeva svinjskog gripa. Obama je rekao da bi škole u Sjedinjenim Državama trebalo da razmotre mogućnost prekida nastave, čak i kada se samo sumnja da je neko od učenika zaražen svinjskim gripom.

Obama je uputio izraze saučešća porodici 23-mesečne bebe u Teksasu, koja je postala prva žrtva svinjskog gripa u Americi, dok je obolelima poželeo što brže ozdravljenje.

„Ovo je očigledno ozbiljna situacija, dovoljno ozbiljna da se preduzmu vanredne mere predostrožnosti,“ rekao je američki predsednik.

Obama je dodao da je od Kongresa zatražio hitna dodatna sredstva u visini od milijardu i po dolara, za kupovinu lekova i opreme, kao i za poboljšanje planiranja i koordinacije među zdravstvenim ustanovama. On je takođe pozvao Amerikance da primenjuju uobičajene mere predostrožnosti.

„Perite ruke. Pokrivajte usta kada kašljete. Ne odlazite na posao ako ste bolesni i ne šaljite decu u škole ako su bolesna,“ rekao je Obama.

U Sjedinjenim Državama je prijavljeno najmanje 90 slučajeva obolelih od novog virusa, od Kalifornije, preko Teksasa i Ohaja do Floride. Vešću o prvoj žrtvi na američkom tlu obistinili su se strahovi lekara.

Kako se situacija razvija, siguran sam da ćemo videti smrtne slučajeve zbog ove infekcije. U Meksiku je umro veliki broj ljudi i pokušamo da utvrdimo zašto se situacija u toj zemlji razlikuje od naše. Ali, dok istražujemo ovdašnje slučajeve, očekujem da će biti žrtava i u ovoj zemlji“, ističe doktor Ričard Beser, vršilac dužnosti direktora Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Doktor Beser medjutim podseća i da od običnog, sezonskog gripa svake godine umre 36,000 Amerikanaca.

U međuvremenu, u Evropi je do sada potvrđeno još nekoliko slučajeva zaraze – tri u Nemačkoj i jedan u Austriji – što znači da se virus pojavio u ukupno četiri zemlje. Broj obolelih u Španiji udvostručio se na četiri, dok je u Britaniji do sada zabeleženo 5 slučajeva. Britanski premijer Gordon Braun, rekao je da se troje novoobolelih dobro oporavljaju.

„Svi oni su nedavno doputovali iz Meksika i svi imaju blage simptome. Svi uzimaju i dobro reaguju na lečenje za sada efikasnim lekom Tamiflu,“ rekao je Braun.

Od pomenutih bolesnika dvoje su odrasli, a jedan je 12-godišnji dečak. Škola koju on pohađa privremeno je zatvorena, a svim učenicima su ponuđeni lekovi.
Kao i drugde u Evropi, aerodromi su u središtu pažnje, a premijer Braun je rekao da je kontrola putnika pojačana.

Poboljšali smo provere na aerodromima. Takođe potvrđujem da savetujemo ljude da ne putuju u Meksiko, osim ako je neophodno,“ rekao je Braun.

S obziron na povećani rizik, Francuska je zatražila od Evropske unije da zvanično obustavi letove za Meksiko, kako bi se stalo na put širenju virusa. Francuski zdravstveni funkcioneri kažu da se za dvoje putnika koji su se nedavno vratili iz Meksika sumnja da imaju svinjski grip, ali da će biti potrebno još par dana da se to potvrdi.

Sve zemlje razrađuju planove za suprotstavljanje epidemiji. Premijer Gordon Braun rekao je da je Britanija odlučila da zalihe lekova poveća od 35 miliona na 50 miliona doza. Takođe je naručen veliki broj maski za lice, a štampaju se i leci sa informacijama u vezi sa svinjskim gripom, koji će biti dostavljeni svakoj porodici. Svi dosadašnji slučajevi svinjskog gripa u Evropi su blagi i pacijenti dobro reaguju na lekove.

XS
SM
MD
LG