Linkovi

Svinjski grip: SZO podigla stepen uzbune


Svetska zdravstvena organizacija podigla je stepen uzbune zbog opasnosti od pandemije svinjskog gripa, pošto zemlje širom sveta prijavljuju nove slučajeve zaraze tom bolešću. U medjuvremenu, porastao je broj mrtvih u Meksiku, epicentru izbijanja epidemije.

Kasno sinoć, meksički zdravstveni funkcioneri su saopštili da su od svinjskog gripa do sada, kako se veruje, umrle 152 osobe, dok je 1600 zaraženo. Veruje se da je najnovija žrtva jedan četvorogodišnji dečak u državi Verakruz.

U medjuvremenu, funkcioneri Svetske zdravstvene organizacije podigli su stepen uzbune na četvrti nivo, što je dva nivoa ispod faze pandemije. Medjutim, ista organizacija navodi da nije izvesno da će doći do pandemije.

Najmanje 64 slučaja svinjskog gripa su potvrdjena u Sjedinjenim Državama, uključujući 11 u Kaliforniji. Guverner te države Arnold Švarceneger je rekao da su mnogi od potvrdjenih slučajeva zabeleženi duž granice sa Meksikom.

Izraelski zdravstveni funkcioneri kažu da je jedan 26-godišnji muškarac, koji se nedavno vratio iz posete Meksiku, oboleo od svinjskog gripa, što je prvi slučaj u toj zemlji.
Prisustvo virusa je potvrdjeno i u Britaniji, Kanadi, Novom Zelandu i Španiji, dok Australija, Južna Koreja i Francuska prate razvoj nekolicine obolelih za koje se sumnja da imaju svinjski grip.

XS
SM
MD
LG