Linkovi

Državna sekretarka Hilari Klinton u nenajavljenoj poseti Iraku


Američka državna sekretarka Hilari Klinton boravi u Bagdadu, gde je u svetlu najnovijeg porasta sektaškog nasilja obećala američku podršku vladi i građanima Iraka.

Sekretarka Klinton u Irak je doputovala nenajavljeno, a današnja poseta za nju je ujedno i prva otkako je preuzela položaj šefa američke diplomatije. Poseti je neposredno prethodio talas samoubilačkih napada koji prete da destabilizuju zemlju, svega nekoliko nedelja pre povlačenja američkih vojnika iz većih iračkih gradova, planiranog za kraj juna.

Klintonova se sastala sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i predsednikom Džalalom Talabanijem, a na bagdadskom aerodromu su je dočekali irački šef diplomatije Hošjar Zebari i američki ambasador Kristofer Hil. Njena prva stanica bila je američka ambasada, gde se sastala sa komandantom američkih snaga u Iraku, generalom Rejom Odiernom.

Na skupu u ambasadi, kojem je prisustvovalo oko 150 Iračana, Klinton se založila za nacionalno jedinstvo i rekla da jedino Iračani mogu da osiguraju dugoročnu stabilnost svoje zemlje. Ona je naglasila da je u posetu došla da bi ponovila obećanja koja je Obamina administracija dala narodu Iraka.

"Mi smo predani Iraku, želimo da vidimo stabilni, suvereni i samostalni Irak, ali znamo da je ova administracija dobila mandat u trenutku dok se u Iraku odvija tranzicija. Želimo da se naši vojnici povuku na odgovoran način, i takodje želimo da proširimo saradnju sa narodom i vladom Iraka, da pomognemo vladu, vladavinu zakona i civilno društvo", poručila je sekretarka Klinton.

Ona je dodala da je nedavni talas samoubilačkih napada "za žaljenje i osudu", ali da je mnogo manje intenzivan od nekadašnjih napada. U dva samoubilačka napada u četvrtak, posle kojih su usledila još dva u petak, život je izgubilo više od 150 osoba. Žrtve su uglavnom bile šiitski vernici. Klinton je navela da uprkos izgubljenim životima takvi dogadjaji predstavljaju signal da se "protivnici napretka plaše da Irak ide u pravom smeru."


XS
SM
MD
LG