Linkovi

Prelec: Svi u BiH moraju biti "na miru" sa ustavnim uredjenjem


Na nedavnim raspravama o Zapadnom Balkanu u Vašingtonu Bosna i Hercegovina je izdvojena kao zemlja sa najvećim potencijalom da izazove nestabilnost u regionu. Tim povodom smo o aktuelnoj situaciji u Bosni porazgovarali sa analitičarem Medjunarodne krizne grupe Markom Prelecom, koji na početku kaže da se ne slaže sa tom ocenom, jer smatra da je uglavnom iznose stručnjaci koji nisu stacionirani u Bosni i Hercegovini, već situaciju posmatraju spolja.

"Ja sam već četiri godine u BiH, Sarajevu, Banja Luci i drugim mestima, i mogu reći da se uopšte ne oseća nekakva ratna, predratna atmosfera… Oseća se sigurno politička napetost, ali je to napetost oko činjenice da se politički lideri i njihovi glasači ne slažu oko nekih bitnih pitanja o budućnosti zemlje, ali to rešavaju na miran način. Možda ne toliko brzo kao što bi neki želeli, ali postoji nekakav napredak."

Bivši visoki predstavnk Medjunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun nedavno je upozorio da postoji opasnost da se Bosna pretvori u novi Kipar, odnosno postane nefunkcionalna i podeljena država.

"To je zapravo glavno upozorenje onima u Republici Srpskoj koji još razmišljaju o mogućem otcepljenju i referendumu, jer upravo je nesretno kiparsko rešenje najverovatniji ishod takve politike, naime da nakon referenduma ne bi usledilo brzo priznavanje RS nego godine pregovaranja i na kraju bi RS pregovarala o ponovnom primanju u BIH koja bi možda tada već bila članica EU, dakle to je prilično opasna priča...", smatra Prelec.

On dalje kaže da je u politici Republike Srpske problematičan pokušaj da drži sve opcije otvorenim.

"Verujem da lideri RS barem delimično dobronamerno pregovaraju sa svojim partnerima u Sarajevu oko strukture države i bitnih političkih pitanja ali istovremeno žele da čuvaju kao rezervnu varijantu mogućnost nekog drugog ishoda, dakle mogućeg raspada zemlje. Dok god ozbiljno računaju na to biće teško naći zajednički jezik, jer će svaki kompromis biti bolan, bolniji od ove druge varijante. Isto se vidja u Sarajevu, lideri RS nisu jedini u pitanju, postoji isto rezervna varijanta bošnjačkih lidera, dakle nekakva mnogo snažnija država nego što je sada, država u kojoj RS ne bi imala mesto koje danas ima, to isto nije tako realno."

Marko Prelec ističe da je BiH načinila prve važne korake ka prijemu u EU potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i ispunjavanjem većine uslova na mapi za liberalizaciju viznog režima.

"Ali da budemo realni ima tu još puno posla, više godina dok ne postane članica EU, i moraće da reši fundamentalno unutrašnje pitanje, svi moraju da budu na miru sa ustavnim uredjenjem BIH pre nego što se može bitno napredovati...", kaže analitičar Medjunarodne krizne grupe.

Prelec ističe da se 4. aneks Dejtonskog sporazuma može poboljšati i da postoji politička volja da se razmotri ta mogućnost ali da sam sporazum nema alternativu.

"Činjenica da imate tri naroda i dva entiteta je još na delu, i nije moguće to promeniti, niko spolja to ne može promeniti, dakle to su granice unutar kojih se mora pronaći rešenje. I rešenje će biti u modernizaciji Dejtonskog sporazuma, malo po malo, ali neće biti u nekoj suštinskoj promeni", zaključuje analitičar MKK.

XS
SM
MD
LG