Linkovi

Holder: Administracija nema nameru da se igra žmurke


Na pretresu na Kapitol hilu u četvrtak, američki sekretar za pravosuđe Erik Holder rekao je da neće sprečavati objavljivanje informacija o surovim metodama ispitivanja optuženika za terorizam koje su primenjivane tokom mandata administracije bivšeg predsednika Džordža Buša. Na pretresu u odboru za vladine izdatke Predstavničkog doma, Holder je odgovarao na pitanja o četiri memoranduma Sekretarijata za pravosuđe iz perioda izmedju 2002. i 2005., koja su objavljeni prošle nedelje. U memorandumima se navode detalji metoda ispitavanja koje je odobrila Bušova administracija.

Tokom pretresa, republikanski kongresmen Frenk Vulf je rekao da treba obelodaniti sve memorandume.

„Mislim da bi bilo fer prema američkom narodu da, kada je administracija donela odluku da objavi postojeće memorandume, isto tako postupi sa ostalim memorandumima,“ rekao je Vulf.

Prema nekim izveštajima kontroverzne metode ispitivanja, kao što je simulirano davljenje, nisu pružile puno informacija. Medjutim, pojedini Republikanci, pored ostalih bivši potpredsednik Dik Čejni, tvrde da Obamina administracija treba da objavi i ostala poverljiva dokumenta koja pokazuju do kakvih se informacija došlo zahvaljujući pomenutom načinu ispitivanja.

Sekretar za pravosuđe Erik Holder rekao je da se administracija predsednika Obame nada da će moći da objavi što više podataka o tim ispitivanjima.

„Dozvolite mi da kažem sledeće: ova administracija nema nameru da se igra 'žmurke', odnosno da bude nedosledna u objavljivanju određenih stvari. Nemamo nameru da promovišemo političku agendu niti da skrivamo stvari od američkog naroda,“ rekao je Holder.

Prilikom prošlonedeljnog objavljivanja memoranduma, predsednik Obama je rekao, da operativci Centralne obaveštajne agencije, koji su sledili izdata uputstva neće biti zakonski gonjeni. Međutim, administracija nije dala ista uveravanja autorima memoranduma niti zvaničnicima Bušove administracije koji su odobrili te metode ispitivanja. Predsednik Obama je rekao da će o tome odlučivati sekretar za pravosuđe, Erik Holder, koji je, sa svoje strane, juče izjavio da će, ukoliko bude otkrio dokaze o kršenju propisa, sprovesti zakonske mere u potpunosti.

XS
SM
MD
LG