Linkovi

Talibani se povlače iz ključne oblasti u Pakistanu


Talibanski borci počeli su da se povlače iz strateški važne sjeverozapadne oblasti u Pakistanu, gdje je vlada rasporedila dodatne snage kako bi zaustavila napredovanje ekstremista prema prijestonici Islamabadu.

Jedan od glavnih administratora u regionu kazao je da se talibanske ekstremisti povlače iz okruga Buner i vraćaju u svoje utočište, Dolinu Svat. Lokalno stanovništvo takođe je potvrdilo da se borci povlače. Portparol talibana Muslim Kan kazao je Glasu Amerike da su borci iz doline Svat odlučili da napuste Buner zato što su zabrinuti da bi njihov ostanak mogao da ugrozi nedavni mirovni dogovor, kojim je šerijatski zakon uveden u djelovima oblasti Malakand.

Američki zvaničnici oštro su kritikovali dogovor, ocjenjujući da je riječ o predaji. Vrhovni komandant pakistanske vojske Ašfak Kajani, je uslijed sve veće zabrinutosti međunarodne zajednice, održao vanredni sastanak na kome se raspravljalo o vojnoj operaciji u Buneru i Svatu. General Kajani je u saopštenju, objavljenom nakon sastanka, kazao da prekid vojnih operacija nakon mirovnog dogovora ne predstavlja ustupanje pred ekstremistima. Takođe je upozorio da vojska neće dozvoliti ekstremistima da diktiraju uslove vladi ili nametnu svoj način života građanskom društvu u Pakistanu.

Komandant američkih snaga u Iraku i Avganistanu, general Dejvid Petreus, na današnjem pretresu u Predstavničkom domu upozorio je da je poboljšanje bezbjednosi u Iraku i dalje nesigurno i da teška borba predstoji u Avganistanu i Pakistanu.

XS
SM
MD
LG