Linkovi

Obama pod pritiskom zbog odluke u vezi sa isleđivanjem zatvorenika


Predsednik Barak Obama naložio obelodanjivanje tajnih memoranduma o agresivnim metodama saslušavanja osumnjičenih terorista koje je odobrila Bušova administracija i time kao da je dirnuo u osinje gnezdo. Pored toga, predsednik je nagovestio da bi zvaničnici koji su odobrili mučenje mogli da budu izvedeni pred sud.

Svi predsednici moraju da rešavaju probleme koje su im ostavili njihovi prethodnici, pa i predsednik Obama. Objavljivanje pravnih dokumenata Bušove administracije o postupanju prema uhapšenim teroristima podstaklo je snažnu političku kontroverzu. Pošto je u ponedeljak obećao pripadnicima Centralne obaveštajne agencije da im neće biti suđeno zbog surovih isleđivanja, predsednik je rekao da se to ne odnosi i na funkcionere odgovorne za pravno opravdavanje tih metoda. O tome će, rekao je on, odlučiti sekretar za pravosuđe, Erik Holder.

Neki kongresmeni zahtevaju pokretanje istrage o tim metodama, uključujući simulirano davljenje. Ali predsednik Obama kaže da ne želi da troši previše vremena i energije na to pitanje.

„Uopšteno govoreći, mislim da treba da gledamo unapred, a ne unazad. Brine me da ovo ne postane toliko politizovano da počne da nam ometa efikasno funkcionisanje i umanji nam sposobnost vršenja operacija kritičnih za nacionalnu bezbednost,“ rekao je Obama.

Međutim, to pitanje već je postalo predmet žestoke političke debate. Bivši potpredsednik Dik Čejni branio je politiku svoje administracije i pozvao Obamu da obelodani da su surova isleđivanja otkrila vredne obaveštajne podatke. Tokom jučerašnjeg pretresa o spoljnoj politici, u Kongresu, republikanac Dejna Rorbaker uvukao je i državnog sekretara Hilari Klinton u debatu, postavivši joj pitanje o Čejnijevoj izjavi.

„Neće vas iznenaditi da ga lično ne smatram pouzdanim izvorom informacija,“ rekla je Hilari Klinton.

„Postavio sam vam specifično pitanje. Dik Čejni je tražio da se objave specifična dokumenta. Ne pitamo vas za vaše mišljenje o Diku Čejniju, već o tom dokumentima,“ uzvratio je Dejna Rorbaker, republikanski kongresmen iz Kalifornije.

„Smatram da bi trebalo da istražimo tu stvar do kraja. Mislim da je to u najboljem interesu zemlje, to isto smatra i predsednik, i to je razlog što je preduzeo te akcije,“ odgovorila je Hilari Klinton.

Iako to ne želi, predsednik Obama suočava sa sve žešćom političkom bitkom o ovom pitanju, kaže politički analitičar Stuart Rotenberg.

„Mnogi u Demokratskoj stranci su nezadovoljni Bušovom administracijom i dozvoljenom taktikom, a mislim da su uznemireni i neki u Beloj kući. Ali smatram da predsednik ipak ne želi da zatruje atmosferu,“ kaže Rotenberg.

Rotenberg dodaje kako Obama zna da će mu biti potrebna podrška republikanaca za sprovođenje političkih inicijativa u oblasti ekonomije i zdravstvene zaštite. Ali on kaže da bi, ako istrage o surovim metodama isleđivanja budu pokrenute, Kongres mogao sve da preuzme u svoje ruke, oduzimajući predsedniku kontrolu nad tim kako će se sve to završiti.

XS
SM
MD
LG