Linkovi

Vlahović: Američka administracija i dalje zainteresovana za Balkan


Crnogorski ambasador u Vašingtonu Miodrag Vlahović održao je predavanje na prestižnom univerzitetu Džordžtaun na temu ”Problemi, izazovi i perspektive zapadnog Balkana - pogled iz Crne Gore”. Ambasador Vlahović ocijenio je da je region postigao najveći napredak u oblasti bezbjednosti i međusobne saradnje, naglasivši međutim da postoje određena neriješena pitanja, na koja bi Sjedinjene Države i Evropska Unija trebalo da obrate pažnju.

Crnogorski ambasador je, uz napomenu da ne iznosi zvaničan stav vlade, kazao da je Bosna i Hercegovina i dalje najproblematičnija zemlja u regionu.

"Zemlja ne može da bude funkcionalna, ako bi, uzeću kao primjer univerzitet Džordžtaun, na prvom spratu imali samo muslimane, drugom katolike, trećem pravoslavce i možda na četvrtom ili u podrumu neke druge narode, kao što je to sada slučaj u Bosni. Ako bi se takva situacija prenijela u bilo koju drugu zemlju postalo bi jasnije da nije održiva.”

U Srbiji postoji potreba za novom ne-nacionalističkom politikom, iako je postignut napredak u tom pogledu, dok je najveći izazov na Kosovu garantovanje prava etničkih manjina, uglavnom srpske, naglasio je Vlahović. U pojedinim zemljama, među kojima je i Crna Gora, može se govoriti o stabilnoj, političkoj, bezbjednosnoj i ekonomskoj situaciji.

“Crna Gora je stabilna, funkcionalna, multietnička demokratija, sa naravno problemima koje treba riješiti u predstojećem periodu. Naši američki i evropski prijatelji dobronamjerno nas podsjećaju da moramo da se pozabavimo nezavisnošću sudstva, vladavinom zakona, korupcijom i kontrolom granica, gdje Crna Gora treba u kontekstu evroatlanskih integracija, pokaže rezultate i da je iskrena u svojim namjerama. I vjerujem da će nova vlada nastaviti sa tim naporima.”

Odgovarajući na pitanja prisutnih o uticaju Rusije u Crnoj Gori i regionu, ambasador Vlahović je kazao da Podgorica i Moskva imaju pozitivne i prijateljske odnose, ali da su crnogorski interesi povezani sa Evropskom Unijom i NATO-m.

Pojedini komentari da je Crna Gora pod nekom vrstom veoma problematičnog i negativnog uticaja Rusije su veoma pretjereani. To nije i neće biti slučaj.”

Govoreći o politici Evropske Unije i SAD prema Balkanu, ambasador je naveo da se u Briselu sve više ističe takozvani zamor od proširenja, dok je Vašington trenutno usredsređen na mnogo izazovnije i dramatičnije probleme. Interesovanje američke administracije za region međutim i dalje postoji, kazao je Vlahović Glasu Amerike nakon predavanja.

Direktor centra za evroazijske, ruske i istočnoevropske studije na Džordžtaunu, Anđela Stent, smatra da bi Sjedinjene Države trebalo da ohrabre zemlje na Zapadnom Balkanu da nastave da razvijaju vladavinu prava, bore se protiv korupcije i imaju stabilno i multietničko društvo.

“Mislim međutim da će Sjedinjene Države takođe sve više smatrati da je to odgovornost Evropske Unije, jer su, kako je naveo ambasador Vlahović, uredsređene na veliki broj ključnih bezbjednosnih izazova, poput Avganistana, Iraka i Irana, Tako da je sposobnost Vašingtona da posveti više pažnje Balkanu ograničena zbog tih izazova.”

Bivši šef Misije OEBS-a u Sarajevu, ambasador Robert Bikroft, smatra da je uloga SAD ključna, posebno u Bosni i Hercegovini.

Bez aktivnog, novog prisustva Amerike i njenog liderstva, neće biti napretka koji je potreban da se Bosna i Hercegovina izvuče iz ćorsokaka.”

Bikroft je zaključio da SAD, zbog istorijskih razloga, zauzimaju posebno mjesto u Bosni, o čemu se slažu pripadnici sva tri naroda.

XS
SM
MD
LG