Linkovi

Republikanci nastoje da se priviknu na ulogu opozicije


Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je predsednik Barak Obama – uoči isteka prvih stotinu dana na funkciji - i dalje popularan medju Amerikancima. Predsednikova popularnost predstavlja izazov za republikance u Kongresu, koji se trude da se priviknu na svoju novu ulogu lojalne opozicije.

Tokom nedavne demonstracije partijskog jedinstva, republikanci u Kongresu, koji su se usprotivili budžetskom predlogu predsednika Obame u iznosu od 3 i po hiljade milijardi dolara, sišli su stepenicama zgrade na Kapitol Hilu, na čelu sa liderom republikanaca u Predstavničkom domu Džonom Bejnerom.

„Kratkoročno, on će naškoditi i našoj ekonomiji i radnim mestima. Dugoročno posmatrano, posledice ovog budžeta će biti mračne za našu decu i unučad,“ rekao je Bejner.

Nijedan republikanski predstavnik nije podržao Obamin budžet, koji je lako usvojen u Predstavničkom domu i Senatu zahvaljujući demokratskoj većini. Iako su republikanci bili u stanju da se ujedinjeno suprotstave predsednikovom budžetu, partija se i dalje trudi da se prilagodi svojoj novoj ulozi lojalne opozicije, kaže Stiven Vejn, profesor državne uprave na Univerzitetu u Džordžtaunu.

„Biće prilično ružno i prilično nejedinstveno i sve do narednog ciklusa predsedničkih izbora neće se pojaviti lider koji će artikulisati politiku. Republikanci su trenutno na bespuću, a to nije zabavno,“ kaže Vejn.

Na nedavnoj konvenciji konzervativaca u Vašingtonu, domaćin radio programa, Raš Limbo, podstakao je polemiku otvorenim izražavanjem nade u preporod republikanaca.

„Šta je toliko čudno ako pošteno kažem da želim da Barak Obama ne uspe u svojoj misiji da preuredi i reformiše ovu zemlju, tako da u njenoj osnovi ne budu kapitalizam i pojedinačne slobode,“ upitao je Limbo.

Drugi republikanci veruju da njihova partija mora da učini više od pukog protivljenja popularnom novom predsedniku, kaže Ken Daberstin, šef osoblja Bele kuće u vreme bivšeg predsednika Ronalda Regana.

„To će se nastaviti sve dok Republikanska partija ne prestane da bude samo protiv, već postane partner i pruži ruku, što je Obama učinio republikancima i pokuša da nađe područja na kojima može da nađe zajednički jezik,“ kaže Daberstin.

Medjutim, politički analitičari, kao što je profesor Džefri Majer sa Univerziteta „Džordž Mejson“, sumnjaju da će Republikanska partija uspeti skoro da se vrati u punom svetlu.
„Ako bi republikanci do leta pronašli lidera i pronašli poruku, stvari bi za Obamu mogle da krenu mnogo lošije. Ne vidim da se to dogadja. Ne znam ko od njihovih glavnih ličnosti može da im popravi status,“ kaže Majer.

Ken Daberstin se ipak nada da će republikanci dokazati svoju vitalnost.

„Političke partije uvek imaju priliku da se podmlade i ožive. Republikanska partija je možda pomalo u bespuću, ali će se oporaviti," kaže Daberstin.

A, za to će biti potrebno vreme, sudeći prema rezultatima najnovijeg istraživanja lista „Njujork tajms“ i televizijske mreže CBS. Samo 31 odsto ispitanika ima pozitivno vidjenje Republikanske partije, što je najniži rejting otkako je to pitanje počelo da se postavlja pre četvrt veka. U istoj anketi, predsednik Obama je dobio podršku od 66 odsto.

XS
SM
MD
LG