Linkovi

SAD pružaju ruku Iranu, ali su spremne i za nove sankcije


Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da SAD pripremaju teren za nove sankcije Iranu ukoliko nastojanja u vezi sa nuklearnim programom te zemlje ne dovedu do rezultata. U izjavi pred članovima Kongresa, Klintonova je rekla da poziv Obamine administracije na dijalog ima veći uticaj u nastojanjima da se Iran ubedi da obustavi obogaćivanje uranijuma.

Hilari Klinton kaže da pomirljiva politika nove američke administracije prema Iranu nije bez roka i da će Iran biti suočen sa strožijim sankcijama ukoliko ne urode plodom napori da se ta zemlja ubedi da obustavi obogaćivanje uranijuma i vrati se za pregovarački sto. Ona je to izjavila odgovarajući na pitanja predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove u Predstavničkom domu, Hauarda Bermana, koji je izrazio zabrinutost da bi taj prijateljski pristup Iran mogao da protumači kao zeleno svetlo za razvoj nuklearnog naoružanja.

„Ne mogu da zaobiđem činjenicu da se nastojanja Irana da stekne nuklearno naoružanje nastavljaju i da ova naša inicijativa ne sme da traje toliko dugo da prekoračimo prag koji želimo da izbegnemo“, rekao je Berman.

Hilari Klinton je odgovorila da SAD ne gaje nikakve iluzije u vezi sa svojom inicijativom prema Iranu i da deluju na dva koloseka – nudeći dijalog i pripremajući se za dodatne kaznene mere, ako inicijativa bude odbijena ili nerešena.

„Više smo nego spremni da sa Irancima razgovaramo o nizu pitanja, pod pretpostavkom da su oni spremni da odgovore na tu ponudu. Kao što je predsednik rekao u govoru povodom inauguracije, mi ćemo pružiti ruku, a oni moraju da otpuste pesnicu. Ali mi istovremeno pripremamo teren za veoma stroge, teške sankcije, koje će možda biti neophodne u slučaju da naše ponude budu odbijene ili da proces bude nerazrešen ili neuspešan“, rekla je američka državna sekretarka.

Hilari Klinton je dodala da će nastojanje administracije da uspostavi dijalog sa Iranom, o nuklearnom i drugim pitanjima, ojačati njenu poziciju pri uvođenju dodatnih međunarodnih sankcija, ako se to pokaže kao neophodno.

Bušova administracija odbacivala je mogućnost direktnih kontakata sa Iranom dok se Teheran ne obaveže na obustavljanje obogaćivanja uranijuma. Ali nova administracija obećava da će biti ravnopravan partner u razgovorima sa Teheranom, u okviru grupe 5 plus 1, koju sačinjava pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN plus Nemačka. Savet bezbednosti do sada je odobrio tri paketa sankcija prema Iranu zbog odbijanja te zemlje da svoj nuklearni program učini transparentnim. Prošlogodišnja nastojanja da se uvedu nove sankcije onemogućena su protivljenjem Rusije i Kine.

XS
SM
MD
LG