Linkovi

Maša Lipman: Putin igra daleko važniju ulogu od Medvedeva


Nedavni intervju ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva anti-vladinom listu „Novaja Gazeta“, posle kojeg je održao sastanak sa članovima vladine Komisije za ljudska prava, naveli su neke eksperte na zaključak da Medvedev možda pokušava da zacrta nezavisnu liniju od svog prethodnika Vladimira Putina. Tim povodom za "Glas Amerike" govori Maša Lipman, naučna saradnica Fondacije Karnegi u Moskvi.

„Taj sastanak sa Medvedevom veoma je zanimljiv, jer su članovi Saveta za ljudska prava bili veoma organizovani. Govorili su oštro i bez uvijanja o hitnim problemima u vezi sa vladavinom zakona i ljudskim pravima. To je samo po sebi prilično važno. Intervju za list 'Novaja Gazeta' je takođe zanimljiv, jer se Putin nije nikada susreo sa novinarima tog lista. Medvedev je jednom ranije održao sastanak sa urednikom 'Gazete', sa kojim je razgovarao o užasnom slučaju ubistva poznate aktivistkinje za ljudska prava i novinarke tog lista, Ane Politkovskaje, 2007. Tada je obećao da će dati intervju“.

Lipmanova kaže da bi bilo pogrešno protumačiti to kao znak liberalizacije Rusije. Prema njenom mišljenju, ruski predsednik želi pre svega da suzbije kritiku na račun Kremlja, koja preti da se razbukta zbog sadašnje teške ekonomske krize u zemlji.

„Predsednik je najavio otvaranje dijaloga sa pobornicima građanskog društva, ali kada je reč o donošenju odluka, stvar stoji sasvim drugačije“, kaže Maša Lipman.

Na pitanje da li u tim nastojanjima Medvedev ima podršku premijera Vladimira Putina, Maša Lipman odgovara:

„Sve što se događa na vrhu nije nimalo transparentno. Ne zna se ko pored Putina i Medvedeva donosi odluke u Rusiji. Ne zna se ni kakav aražman postoji između njih dvojice. Niko ne zna da li je uloga Medvedeva da sačuva predsednički položaj za Putina, koji bi mogao da se vrati 2012, jer to Ustav dozvoljava. No, Medvedev se očigledno razlikuje od Putina. Mlad je, nije povezan sa KGB-om, čak je drugačije naravi od Putina. Ali ne treba zaboraviti da Medvedev duguje Putinu za predsednički položaj, kao i za popularnost koju uživa. U tom tandemu, Putin igra daleko važniju ulogu od Medvedeva“.

Prema rečima saradnice Fondacije Karnegi, na najvišim položajima u vladi, vojsci i službama bezbednosti nalaze se isključivo Putinovi ljudi. Ruski premijer takođe donosi glavne odluke o raspoređivanju državnih sredstava, kaže Maša Lipman.

„Medvedev je za sada zamenio veoma mali broj funkcionera koje je Putin postavio. Što je još važnije, nije zamenio nijednog čelnika neke od ključnih službi, kao što su državna bezbednost, vojska, unutrašnji poslovi i pravosuđe. U Rusiji, ti neformalni aranžmani su mnogo važniji od institucija. Ruski sistem je izrazito centralizovan, sa koncentracijom vlasti na vrhu“, kaže Maša Lipman.

Međutim, ona ističe kaže da, uprkos nekim predviđanjima, posle ruske intervencije u Gruziji nije došlo do pojačane represije građanskih organizacija. Ipak, sistem pod Putinom i Medvedevom je daleko od prodemokratskog, zaključuje Maša Lipman, saradnica Fondacije Karnegi u Moskvi.

XS
SM
MD
LG