Linkovi

Predstavljena prva digitalna biblioteka na internetu


Nacionalne biblioteke nekoliko zemalja i agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje - UNESKO - predstavili su danas u Parizu prvu digitalnu biblioteku baziranu na internetu. Korisnicima širom sveta sada je omogućen pristup nekim od najstarijih pisanih dokumenata, fotografija, filmova i tonskih snimaka.

Među objavljenim dokumentima su: mapa novog sveta iz 1562. godine, jedini poznati primerak prve knjige objavljene na Filipinima, na španskom i tagalog jeziku, zatim Miroslavljevo jevanđelje iz 1180. godine, kao i komadići kostiju i kornjačinog oklopa sa urezanim prvim poznatim rečima na kineskom jeziku. Biblioteka sadrži i najranije fotografije, filmove i tonske snimke. Direktor američke Kongresne biblioteke, Džejms Bilington, rekao je novinarima u Parizu da najnoviji sajt ima cilj da podstakne želju za proširivanjem znanja putem čitanja i obrazovnih procesa u pojedinačnim zemljama.

Sve stranice sadrže objašnjenja o tekstovima na sedam jezika: engleskom, arapskom, kineskom, francuskom, španskom, portugalskom i ruskom. Za sada, pretraživač biblioteke pokazuje ne više od nekoliko stotina dokumenata, u bilo kojoj od kategorija, ali nosioci projekta kažu da će saradnja sa bibliotekama koje još nisu uključene neprestano proširivati sadržaj. Svetska digitalna biblioteka dostupna je na adresi WDL tačka org (www.wdl.org).

XS
SM
MD
LG