Linkovi

Obama zatvorio samit Severne i Južne Amerike pozivom na tešnju saradnju


Predsednik Obama kaže da je samit obe Amerike doveo do opšteg slaganja o potrebi podsticanja ekonomskog rasta, suzbijanja bezbednosnih opasnosti, kao što je trgovina drogama, korišćenju alternativnih goriva, zaštiti prirode i poboljšanja ljudskih prava.

Tokom konferencije za novinare Obama je istakao da se sa kolegama iz drugih zemalja nije slagao u svemu.

„Ali smo ipak pokazali da smo u stanju da ostvarimo napredak kada smo spremni da se odvojimo od nekih od ustajalih debata i starih ideologija koje su dugo dominirale i iskrivljavale razgovore u ovoj hemisferi,“ rekao je američki predsednik.

Obama je priznao da je nekoliko lidera kritikovalo Sjedinjene Države, kao što je nikaragvanski predsednik Danijel Ortega, ali je rekao da čitav region želi da Amerika bude uspešna.

„Čak i najglasniji kritičari Sjedinjenih Država takođe žele da američka privreda ponovo funkcioniše i raste, jer zavise od izvora i prihoda iz Sjedinjenih Država,“ rekao je američki predsednik.

Jedina zemlja isključena iz samita - Kuba - i njeni davno zamrznuti odnosi sa Sjedinjenim Državama, dominirali su debatama. Posle sedmodnevnog talasa saopštenja i kontrasaopštenja između Vašingtona i Havane, o mogućim bilateralnim razgovorima, predsednik Obama je rekao da Kuba najpre mora da se okrene reformama. Ali on je dodao da američka politika prisiljavanja promena na Kubi putem ekonomskog embarga, nije dovela do demokratskih promena.

„Politika koju smo sprovodili 50 godina nije delovala onako kako smo hteli. Kubanski narod nije slobodan,“ rekao je Obama.

Brojni lideri na samitu izrazili su nadu da će Sjedinjene Države i Kuba pokrenuti trajan dijalog koji bi doveo do normalizacije odnosa, poboljšanja ljudskih prava i sprovođenja političkih reformi u toj zemlji. Premijer Grenade, Tilman Tomas.

„Pitanje Kube se stalno pojavljuje. Vidimo da je predsednik Obama preduzeo neke pozitivne korake. Mi, u Zajednici karipskih država, spremni smo da omogućimo taj dijalog. Do promena neće doći preko noći, ali dijaloga mora da bude. Promene treba da sprovedu obe strane,“ rekao je Tomas.

Američki predsednik je toplo dočekan na samitu, čak i od strane lidera koji su žestoki kritičari Sjedinjenih Država. Posle nekoliko susreta i rukovanja sa njim, predsednik Venecuele, Ugo Čavez, opisao je Obamu kao „inteligentnog čoveka“ i najavio povratak venecuelanskog ambasadora u Vašington.

Predsednik Obama je govorio o „ogromnim razlikama“ sa Venecuelom, dodajući da nema ničeg lošeg u dijalogu sa venecuelanskim liderom, ali da su akcije najvažnije. Domaćin samita, premijer Trinidada i Tobaga Patrik Maning, odao je priznanje predsedniku Obami zbog njegovog potitivnog stava, koji je uspostavio duh saradnje i time osigurao uspeh samita.

Ovo je bio prvi samit dve Amerike održan u jednoj karipskoj zemlji, značajan i po gotovo potpunoj odsutnosti demonstranata. Prethodni sastanak lidera hemisfere, održan 2005. godine u Argentini, bio je obeležen žestokim nemirima i demonstracijama protiv tadašnjeg američkog predsednika, Džordža Buša.

XS
SM
MD
LG