Linkovi

CIA koristila brutalne metode saslušavanja


Američki sekretarijat za pravosuđe je u četvrtak obelodanio dokumente o okrutnim metodima saslušavanja koje je, po odobrenju Bušove administracije, Centralna obaveštajna agencija (CIA) koristila prilikom ispitivanja zatvorenika osumnjičenih za terorizam. Navodi se da je bilo dozvoljeno korišćenje plastičnog povodca kojim se zatvorenik udara o zid, zatvaranje optuženih u sanduk pun insekata, primoravanje zatvorenika da stoje u neudobnim pozicijama – goli, simulacija davljenja, kao i lišavanje sna.

Predsednik Obama izjavio je da neće pokrenuti krivični postupak protiv agenata koji su primenjivali takve metode, ali da bi se sudski postupak mogao povesti protiv onih koji nisu imali legalna ovlašćenja.

Direktor CIA-e u vreme Bušove administracije, Majkl Hejden, oštro je osudio objavljivanje izveštaja, rekavši da će strane vlade sada misliti da CIA “ne može da čuva tajnu” te da će sve manje sarađivati sa Sjedinjenim Državama.

Aktuelni direktor CIA-e, Leon Paneta, izdao je saopštenje u četvrtak u kome se navodi da su sada na snazi nova pravila, ali da se on ozbiljno protivi pokretanju krivičnih postupaka protiv agenata CIA-e koji su primenjivali pomenute metode, s obzirom da su one u to vreme bile zakonski dozvoljene.

Denis Bler, šef obaveštajnih službi SAD, podsetio je da je CIA bila pod ogromnim pritiskom da prikupi informacije od zarobljenih vođa al-Kaide posle terorističkih napada 11. septembra 2001. U saopštenju se navodi da se takvi metodi mučenja više neće koristiti.

Dokumenta su objavljena u okviru istrage povodom tužbe Unije za američke građanske slobode. Organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesti Internešnl, pozdravila je objavljivanje dokumenata, ali i osudila odluku da se odgovorni za “mučenje” ne izvedu pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG