Linkovi

Tadić uputio poruku mira na Kosovu


Predsednik Srbije Boris Tadić naglasio je da je mir važan za sve stanovnike Srbije i Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. “Bez mira ne možemo obezbediti pristojan život. Bez verovanja u mir ne možemo normalno živeti", rekao je Tadić tokom boravka u Visokim Dečanima, gdje je prisustvovao verskoj službi povodom obeležavanja velikog petka.

Predsednik Srbije je do manastira, koji se nalazi u blizini Dečana, 100 kilometara zapadno od Prištine, došao helikopterom Kfora. On je doputovao na Kosovo, nakon što su međunarodni zvaničnici ubedili kosovske lidere da se ne protive Tadićevoj posjeti, prvoj od Uskrsa prošle godine. U kabinetu predsednika je međutim prethodno saopšteno da nisu od privremenih organa vlasti tražili dozvolu za današnju posetu Kosovu.

Predstavnici Srbije i Kosova u međuvremenu su predali Međunarodnom sudu pravde u Hagu pisane podneske u kojima iznose stavove o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Na inicijativu Srbije, Generalna skupština Ujedinjenih nacija zatražila je od Međunarodnog suda pravde, kao glavnog pravosudnog organa UN, savetodavno mišljenje o pravnoj osnovanosti jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova. Kosovske vlasti saopštile su da su uverene da će sud potvrditi nezavisnost.

XS
SM
MD
LG