Linkovi

Medvedev pokazao blaži stav prema nevladinim organizacijama


Ruski Predsednik Dmitrij Medvedev rekao je članovima Saveta za ljudska prava, na sastanku u Moskvi, da tekuća ekonomska kriza ne može da bude rešena bez većeg razumevanja i poverenja između vlade i građanskog društva.

Medvedev je rekao da je potreba za takvom saradnjom očigledna, dodajući da je važno da nevladine organizacije preuzmu deo tereta na polju obrazovanja, vaspitanja, zdravstva i opšteg prosvećivanja.

Ruski predsednik je rekao da postoji niz slučajeva u kojima su aktivnosti nevladinih organizacije bezrazložno ograničavane. On kaže da je razlog tome što neki vladini zvaničnici veruju da takve organizacije ugrožavaju, kako se izrazio, njihovu apsolutističku vladavinu.

Obraćajući se okupljenima na sastanku Saveta za ljudska prava, Ela Pamfilova, šefica Predsednikovog Saveta za civilno društvo i razvoj ljudskih prava rekla pozvala je službe bezbednosti da prekinu, kako je to rekla, ozloglašeno i primitivno gonjenje članova opozicije i aktivista za zaštitu ljudskih prava.

Pamfilova je istakla da aktivisti za ljudska prava mogu da budu odlični saradnici u razotkrivanju vođa zločinačkih mreža umešanih u seksualna zlostavljanja dece, dečiju pornografiju, trgovinu ljudima, drogama i oružjem i drugim zločinima koji ugrožavaju nacionalnu bezbednost. Ona je takođe pozvala zakonodavce da odlučno deluju na tom planu umesto što se bave gušenjem disidenata, pobornika ljudskih prava i drugih, koji brane svoja legitimna gledišta.

Sastanaku predsednikovog Saveta za ljudska prava prethodio je njegov intervju listu „Novaja gazeta“, koji se smatra jednim od najkritičnije raspoloženih prema Kremlju. Bio je to njegov prvi intervju nekom ruskom listu od kako je preuzeo predsedničku dužnost, što bi moglo da pojača njegov imidž uzdržanog liberala.

Aktivista Lav Ponomarjov je nedavno završio u bolnici pošto je fizički napadnut zbog, kako se smatra, svog rada u jednoj nezavisnoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava. U intervjuu za Glas Amerike, Ponomarjov je izrazio sumnjičavost prema apelu predsednika Medvedeva, ističući da bi taj poziv bio ubedljiviji da je predsednik priznao da policija uhodi aktiviste za ljudska prava i da će to biti zabranjeno. Ipak, kaže on, signal sa vrha mogao bi da pomogne građanskim aktivistima u Rusiji.

Ukoliko su vlasti zaista uputile takav signal, to bi značilo da postoji jasan rascep na dva fronta, rekao je Ponomarjov, jer znamo da postoji veliki broj zvaničnika koji su protiv građanskih sloboda i demokratije, koji krše ljudska prava, ali bi broj onih koji podržavaju ideje liberalizma i demokratije mogao da se poveća.

Prethodnik Medvedeva, premijer Vladimir Putin, potpisao je 2006. godine zakon koji su pobornici ljudskih prava kritikovali zbog toga što su njime ograničene aktivnosti nevladinih organizacija u Rusiji. Putin je takođe jedini postsovjetski lider koji nije dao intervju listu „Novaja gazeta“.

XS
SM
MD
LG