Linkovi

Obama i Kalderon najavili jačanje veza SAD i Meksika


Predsjednici Sjedinjenih Država i Meksika, Barak Obama i Felipe Kalderon, obećali su da će sarađivati u borbi protiv trgovine drogom, nasilja na granici, zagađivanja životne sredine i drugih zajedničkih izazova. Obama i Kalderon su, nakon susreta u predsjedničkoj rezidenciji, iznijeli niz bilateralnih sporazuma, predloga i obećanja u pogledu velikog broja pitanja.

Predsjednik Obama kazao je da duboko poštuje meksičke lidere zbog njihove neumoljive i duge borbe protiv trgovaca drogom.

"Neću se međutim pretvarati da je to samo odgovornost Meksika. Potražnja za drogom u Sjedinjenim Državama pomaže da se karteli održe u svom poslu. Ratuje se oružjem koje nije kupljeno ovdje, već u Sjedinjenim Državama", naglasio je predsjednik.

On je dodao da želi da Kongres usvoji sporazum kojim se ograničava uvoz američkog oružja u zemlje Sjeverne i Južne Amerike i nastavi da finansira program, u okviru koga će Meksiko dobiti vojne helikoptere za borbu protiv trgovine drogom. Obama je takođe potvrdio da podržava ponovno uvođenje zabrane automatskog oružja, priznaviši međutim da se, zbog otpora u Kongresu, to vjerovatno neće dogoditi. On je umjesto toga obećao da će osnažiti sprovođenje postojećih zakona.

"Trgovina ilegalnim vatrenim oružjem i njihovo slanje preko granice je nelegalno. To možemo da zaustavimo", kazao je američki predsjednik.

Meksički lider rekao je da Sjedinjene Države i Meksiko moraju da ujedine napore u borbi protiv klimatskih promjena i za smanjenje emisije ugljen dioksida. Takođe je pozdravio, kako je kazao, povezanost ekonomija dvije zemlje, navodeći da, kroz saradnju i integraciju, obje mogu da budu kompetitivnije. Kalderon je dodao da su, u tom kontekstu, on i Obama razgovarali o načinima da se poboljša infrastuktura na američko-meksičkoj granici, kako bi se unaprijedila bilateralna trgovina. Meksiko već godinama zahtijeva od Vašingtona da riješi status više od 12 miliona ilegalnih radnika u Sjedinjenim Državama, od kojih su više od polovine Meksikanci.

Predsjednik Obama potvrdio je da je riješen da sprovede sveobuhvatnu imigracionu reformu, uprkos zastoju u Kongresu u vezi sa tom incijativom.

"Riješen sam da poboljšam problematični imigracioni sistem, na način koji će poštovati naše tradicije zemlje koja se drži zakona, ali i zemlje imigranata. Takođe sam riješen da sa predsjednikom Kalderonom radim na promociji sveobuhvatnog ekonomskog rasta u Meksiku, koji će omogućiti ljudima da ostvare snove ovdje, što će na kraju poboljšati situaciju na granici", kazao je Obama.

Kalderon je današnji susret nazvao istorijskim, naglašavajući da je siguran da će započeti novo doba i nove odnose dvije zemlje.

Američki predsjednik sjutra putuje u Trinidad i Tobago, gdje će prisustvovati samitu Južne i Sjeverne Amerike.

XS
SM
MD
LG