Linkovi

Susedi Severne Koreje apeluju za nastavak nuklearnih pregovora


Susedi Severne Koreje obnovili su apele za nastavak razgovora koji imaju za cilj pružanje pomoći Severnoj Koreji u zamenu za razoružanje, iako su medjunarodni stručnjaci koji prate taj sporazum otišli.

Japanski i južnokorejski ministri inostranih poslova su se danas sastali po prvi put od kako je Pjongjang najavio povlačenje sa šestostranih razgovora. Južnokorejski ministar inostranih poslova Mjung Hvan i japanski ministar inostranih poslova, Hirofumi Nakasone, saopštili su da će tesno saradjivati sa Sjedinjenim Državama u cilju nastavka razgovora što je pre moguće. Šefovi diplomatija dve zemlje su takodje rekli novinarima u Tokiju da su se složili da Kina igra ključnu ulogu u cilju nastavka pomenutih razgovora.

Obrativši se novinarima u Pekingu, predstavnica kineskog ministarstva inostranih poslova apelovala je na sve strane da budu smirene i uzdržane kako bi obezbedile nastavak razgovora o denuklearizaciji. Stručnjaci Ujedinjenih nacija i Sjedinjenih Država, koji su pratili zatvaranje severnokorejskog nuklearnog objekta u Jongbjonu, obustavili su svoje aktivnosti na zahtev Pjongjanga.

Severna Koreja im je, naime, ranije ove nedelje, naredila da napuste zemlju i najavila planove za nastavak proizvodnje plutonijuma pogodnog za proizvodnju oružja.

XS
SM
MD
LG