Linkovi

Kada će biti stvoren sistem za upozoravanje na zemljotrese?


Geofizičari i seizmolozi ponovo ističu da bi sistem za rano upozoravanje na opasnost od zemljotresa mogao da spase mnoge živote. Za sada, kaže geofizičar Američke geološke uprave Pol Erl, najbolji takvi sistemi mogu da daju upozorenje od nekoliko sekundi. Ali on kaže da bi i to moglo da pomogne.

„Na primer, ljudi bi mogli da se sklone ispod nečega pre početka potresa. Glave na kompjuterskim čvrstim diskovima mogle bi da se podignu i tako sačuvaju vredne podatke,“ kaže Erl.

Povrede i pogibije u najnovijem zemljotresu u Italiji uglavnom su izazvane rušenjem zgrada neotpornih na potrese tla. Seizmolog Pol Erl kaže da postoje dva gledišta o umanjivanju posledica zemljotresa.

„Pitanje je: da li je bolje ulagati u građevine otporne na zemljotrese ili u razvoj potencijalno veoma skupih sistema za upozoravanje,“ kaže Erl.

Italija leži na spoju između ogromne afričke tektonske ploče i evroazijske tektonske ploče, što je čini veoma podložnom na snažne zemljotrese. Pol Erl kaže da današnji sistemi za rano upozoravanje izračunavaju udaljenost od epicentra zemljotresa i mere naknadne potrese. Kao primer, on navodi kako je taj sistem mogao da deluje tokom katastrofalnog zemljotresa u Meksiko sitiju, 1985. godine, u kome je poginulo oko 10 hiljada ljudi. Epicentar tog zemljotresa bio je 400 kilometara od grada.

„Elektronski signali putuju brže nego talas zemljotresa pa je bilo moguće izmeriti kada će zemljotres stići do Meksiko sitija. Ali ako je epicentar potresa direktno ispod vas, kao što se dogodilo u San Francisku, vreme za upozorenje je znatno kraće,“ kaže Erl.

Naučnici u Japanu grade sistem za upozoravanje na opasnost od zemljotresa koji bi mogao da košta milijarde dolara. Pol Erl kaže da svet čeka da vidi kako će se taj sistem pokazati u praksi i da li bi mogao da bude primenjen u drugim seizmički aktivnim područjima.

XS
SM
MD
LG