Linkovi

Otpušteni radnici u Pensilvaniji pokušavaju da promijene zanimanje


Dok širom zemlje raste stopa nezaposlenosti, mnogi radnici obučavaju se za nova zanimanja i traže posao u ostalim industrijskim granama. U Pensilvaniji je u februaru ugašena 41 hiljada radnih mjesta. Veliki broj otpuštenih radio je u sektoru prozivodnje koji bilježi pad u poslednjoj deceniji.

Viki Smelcer je među 220 radnika fabrike “Triumph Apparel” koji će izgubiti posao.

"Ne mogu da kažem da sam bila u potpunosti iznenađena. Mnog drugi jesu, zato što su prije bili svjedoci problema u kompaniji i njenog oporavka”, kaže Viki.

“Triumph Apparel”, sa sjedištem u Jorku, u državi Pensilvaniji, izrađuje odjeću za vježbanje i ples, pod markom Denskin. Viki kaže da fabrika, zbog krize u bankarskom sektoru, ne može da dobije kredite neophodne za nastavak proizvodnje.

Riječ je o Vikinom petom otkazu u industriji odjeće. Ranije je bila u mogućnosti da lako pronađe novi posao. Vremena se se međutim promijenila.

"Bilo je dovoljno da odete ulicu niže ili manje od kilometra dalje do druge fabrike za šivenje i odmah počnete da radite. Postojao je veliki broj u okolini. Sada ih međutim gotovo nema”, primećuje Viki Smelcer.

Jork je mali industrijski grad, sjeverno od prijestonice Vašingtona. Stopa nezaposlenosti u tom gradu porasla je na 7,3 odsto, što je i dalje ispod nacionalnog prosjeka, koji iznosi 8 odsto. Sektor proizvodnje, koji čini 30 do 40 odsto ekonomije Jorka, bilježi pad u poslednjoj deceniji. Poznate kompanije poput Harli Dejvidsona i Tajkoa bile su primorane da otpuste stotine radnike iz tog područja. Bob Džensensijus iz lokalne privredne komore međutim i dalje gaji optimizam, ističući da se situacija u Jorku mijenjala tokom godina i da bi, uz malo sreće, moglo da dođe do preokreta krajem 2009 godine.

"Ono što se dogodi u Kini, Indiji, Evropi, utiče i na situaciju u Jorku, u Pensilvaniji.

Savjetnik za zapošljavanje Alen Venderslu radi za ogranak dobrotovorne organizacije “United Way” u Jorku. On kaže da nije lako pronaći posao u trenutnim ekonomskim uslovima, ali da pojedini sektori, poput zdravstvene zaštite i usluga, i dalje zapošljavaju. On kaže da radnici moraju da budu spremni da uče nove vještine.

"Kada ima mnogo otpuštanja, kao u Harli Dejvidsonu, to ne utiče dobro na zajednicu. U okrugu Jork međutim postoje veliki poslodavci, koji traže radnike za određene poslove”, navodi Venderslu.

Pedesetosmogodišnja Viki razmišlja da promijeni karijeru. Zabrinuta je međutim da bi njene godine mogle da obeshrabre poslodavce.

"Ukoliko je potrebna godina ili dvije da se priviknete na novi posao, da li je onda realno da vas neko zaposli, kada bi na kraju tog perioda mogli već da počnete da razmišljate o odlasku u penziju?”

Slično se razmišlja širom zemlje, dok radnici pokušavaju da se prekvalifikuju i pronađu posao u industrijama koje još zapošljavaju. Viki je donekle optimistična u pogledu svoje perspektive.

"Pretpostavljam da to zavisi od vaše ličnosti odnosno načina na koji se součavate sa situacijom. Ja to vidim kao još jednu prepreku na putu-koju pređete i nastavite dalje”, kaže Viki.

XS
SM
MD
LG