Linkovi

Severna Koreja uprkos zategnutostima slavi rodjendan svog osnivača


Severna Koreja je danas, proslavama širom zemlje, obeležila dan rodjenja svog lidera i osnivača, Kim Il Sunga, samo dan pošto je najavila da proteruje nuklearne inspektore Ujedinjenih nacija i saopštila da obnavlja program za proizvodnju nuklearnog oružja.

Državni mediji navode da su u glavnom gradu održane proslave povodom Dana sunca – praznika kojim se obeležava rodjendan Kim Il Sunga.
Desetine hiljada gradjana posetile su mesto rodjenja preminulog lidera u Pjongjangu, dok je državna televizija emitovala dokumentarce i specijalne programe posvećene sećanju na njega.

Državni mediji su taodje apelovali za nepokolebljivu lojalnost sadašnjem lideru Severne Koreje – Kim Džong Ilu. U izveštajima se navodi da je Kim zaslužan za uspešno lansiranje satelita, ranije ovog meseca, uprkos protivljenju medjunarodne zajednice.

Ujedinjene nacije su, ranije ove nedelje, oštro osudile to lansiranje na šta je Severna Koreja odgovorila proterivanjem nuklearnih inspektora iz zemlje i povlačenjem sa šestostranih razgovora o okončanju svog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG