Linkovi

Obama: SAD će učiniti sve što mogu da zaustave somalijske pirate


Predsednik Barak Obama je izjavio da će Sjedinjene Države učiniti sve što mogu da okončaju aktivnosti pirata duž obala Somalije. Američki predsednik je pohvalio američku mornaricu čiji pripadnici su oslobodili kapetana američkog trgovačkog broda Ričarda Filipsa. Obama nije komentarisao pretnje somalijskih pirata koji su izjavili da će se osvetiti za ubistvo trojice pirata tokom jučerašnje akcije oslobađanja kapetana Filipsa.

Pirati su, naime, iz svog utočišta Eil u Somaliji, rekli novinarima da su im Sjedinjene Države sada neprijatelj i da zbog toga mogu da ubiju svakog Amerikanca koji dospe u njihove ruke. U medjuvremenu islamski ekstremisti, koji su svojevremeno napadali pirate u Somaliji, sada ih hvale. Lider ekstremista, Hasan Turki, juče je izjavio da otmičari pomažu u odbrani somalijskih voda od eksploatacije stranaca kako se izrazio iz „hrišćanskih zemalja".

Somalijska pobunjenička organizacija Al-Šabab preuzela je odgovornost za minobacački napad na avion u kojem je bio američki kongresmen Donald Pejn. Portparol organizacije je saopštio da je meta minobacačkog napada na aerodrom u Mogadišu bio Pejn, koji je upravo završavao posetu somalijskoj prestonici. Al-Šabab kontroliše delove južne i srednje Somalije i jedna je od najmoćnijih oružanih organizacija koje se bore protiv Somalijske vlade. Policija je saopštila da je tokom uzletanja Pejnovog aviona ispaljeno šest granata. Izvori navode da je avion bezbedno uzleteo i potom sleteo u kenijsku prestonicu Najrobi.

XS
SM
MD
LG