Linkovi

Američki komandant: Nasilje u Iraku na najnižem nivou u 6 godina


Komandant američkih snaga u Iraku, General Rej Odierno, izjavio je da je, uopšteno govoreći, nasilje u zemlji i dalje na najnižem nivou u poslednjih šest godina, uprkos tome što je proteklih dana bilo nekoliko smrtonosnih bombaških napada.

General Odierno je danas izjavio za TV mrežu CNN da su neki pobunjenici u Iraku još suvek u stanju da izvrše „ozbiljne napade". Medjutim, on je njihove počinioce opisao kao „male ćelije" i rekao da američke i iračke snage ozbiljno rade na njihovom iskorenjivanju. U najnovijem napadu izvršenom danas, u severnoj iračkoj pokrajini Salah Ad Din, u eksploziji bombe postavljene pored puta poginuo je jedan američki vojnik. U petak je bombaš samoubica ubio pet američkih vojnika i dva iračka policajca u severnom Iraku. Bio je to najsmrtonosniji napad na amerčke snage u više od godinu dana.

General Odierno je rekao da bi mogao da preporuči zadržavanje američkih vojnika u nekim iračkim gradovima i posle junskog krajnjeg roka za povlačenje, ukoliko bude smatrao da je to neophodno za bezbednost. Medjutim, ukazao je da će konačnu odluku o tome doneti iračka vlada.


XS
SM
MD
LG