Linkovi

Oslobođen kapetan američkog trgovačkog broda


Kapetan američkog trgovačkog broda Ričard Filips, izbavljen je iz ruku pirata posle pet dana zatočeništva.

Predstavnik Američkih pomorskih snaga, poručnik bojnog broda Džon Danijels, potvrdio je danas njegovo oslobađanje. Funkcioneri, koji nisu želeli da im se objave imena, kažu da je Filips oslobođen u akciji američkih pomorskih komandosa u kojoj su ubijena trojica od četvorice pirata. Otmičari su pet dana držali američkog kapetana zatočenog u čamcu za spasavanje, koji je plutao nadomak obala Somalije. Pojedinosti operacije još nisu poznate, ali funkcioneri kažu da Filips nije povređen i da se sada nalazi na američkom razaraču Bejnbridž.


Jedna predstavnica njegove porodice, u severoistočnoj državi Vermont, izjavila je da je Filips telefonom pozvao svoju suprugu, koja je zamolila pomenutu predstavnicu da prenese zahvalnost porodice svima koji su izražavali želju za što skorije oslobađanje njenog otetog supruga.


Somalski pirati oteli su kapetana Filipsa u sredu, posle neuspelog pokušaja otimanja njegovog broda Mersk Alabama. Članovi posade njegovog broda, sada ukotvljenog u luci Mombasa, u Keniji, kažu da im je kapetan spasao živote ponudivši sebe kao taoca. Brod je prevozio hranu za izbeglice u Africi.

XS
SM
MD
LG