Linkovi

Obama: Ekonomija pokazuje znakove poboljšanja


Predsjednik Barak Obama rekao je da “tračci nade” počinju da se naziru u posustaloj američkoj privredi. Obama je nakon sastanka sa glavnim ekonomskim savjetnicima i zvaničnicima, u Bijeloj Kući, međutim naglasio da je ekonomija i dalje u krizi i da administraciji predstoji još dosta posla na obnovi ekonomskog rasta i zaustavljanju gubitka poslova.

Predsjednik Obama je na sastanku u Bijeloj kući, kome su između ostalog prisustvovali sekretar za finansije Timoti Gajtner, ekonomski savjetnik Leri Samers i šef Federalnih rezervi Ben Bernanki, kazao da je ekonomska situacija počela neznatno da se poboljšava.

Počinju da se naziru tračci nade u cijeloj ekonomiji. Uvijek smo međutim bili oprezni kada je riječ o prognozama i to se neće promijeniti samo zbog Uskrsa. Privreda je i dalje u ozbiljnoj krizi i tokom ovih praznika treba da imamo na umu da svi naši potezi treba na kraju da da dovedu do ekonomskog rasta i radnih mjesta i povećanja prihoda američkih građana. Trenutno smo i dalje svjedoci velikog broja izgubljenih poslova, problema, teških situacija u kojima se nalaze ljudi, zato što su izgubili svoje domove, dio ušteđevine ili su još u opasnosti da izgube poslove”.

Obama je dodao da je značajno povećan broj kućevlasnika koji pokušavaju da poboljšaju uslove hipotekarnih zajmove, što će im, kako je naveo, omogućiti da povrate novac. Takođe je pomenuo visoku stopu nezaposlenosti, koja je porasla na 8,5 odsto, priznavši da administraciji predstoji još dosta posla.

Ukoliko nastavimo s njim, i ne dozvolimo da nas ometu neke poteškoće, apsolutno sam uvjeren da ćemo vratiti ekonomiju na pravi put. “

Predsjednik je sa savjetnicima razgovarao i o stabilnosti finansijskog sistema, stambenom sektoru i programu za pomoć bankama da se oslobode loših investicija, koje su gotovo onemogućila uobičajan proces pozajmljivanja.

XS
SM
MD
LG