Linkovi

Manja potražnja za naftom do kraja 2009.


Vodeći eksperti za energiju kažu da će se svetska ekonomija po svemu sudeći oporaviti od recesije kasnije nego što se očekivalo, što će smanjiti potrebu za naftom tokom ove godine.

Današnja prognoza Međunarodne agencije za energiju glasi da će potražnja za naftom u 2009. biti 2,4 miliona baraela dnevno manja nego u 2008. To je poslednja u nizu revizija kojom se globalna potražnja za naftom spušta na svega 83,4 miliona barela dnevno.

U izveštaju Međunarodne agencije za energiju kaže se da će se svetska privreda verovatno smanjiti ove godine, i da se neće oporaviti sve do sledeće godine. Ta prognoza je u suprotnosti sa ranijim predviđanjima po kojima je svetska privreda ove godine trebalo da zabeleži neznatan rast.

Agencija je upozorila da bi smanjena potražnja za naftom mogla da dovede do sniženja cena fosilnih goriva i smanjenja investicija u naftne bušotine, a smanjena eksploatacije nafte može da prouzrokuje manje zalihe i više cene, kada se globalna ekonomija oporavi i nastavi da raste.

XS
SM
MD
LG