Linkovi

Iran najavio prvu nuklearku i veći broj centrifuga


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad inaugurisao je prvu iransku nuklearnu elektranu, dok je jedan visoki iranski funkcioner izjavio da je instaliran dodatni broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Ahmadinedžad je najavio otvaranje nuklearke na današnjoj ceremoniji u Isfahanu, dok je iranski šef za nuklearne aktivnosti, Golamreza Agazadeh, takođe u Isfahanu, izjavio da je u kompleksu za obogaćivanje uranijuma, u Natancu, instalirano oko 7.000 centrifuga, odnosno oko dve hiljade više no što je prethodno objavljeno.

Iranski mediji saopštavaju da će to gorivo biti upotrebljeno u iranskom nukelarnom reaktoru sa teškom vodom, u Araku. Agencija UN-a za atomsku energiju nije bila u mogućnosti da potvrdi da li Arak, koji prema tvrdnjama Teherana ima mirnodopsku svrhu, može da bude prepravljen za vojne svrhe.

Zapadne zemlje strahuju da bi iranski program za obogaćivanje uranijuma, mogao da ima za cilj proizvodnju nuklearnog oružja. Ahmadinedžad je više puta rakao da Iran ne nastoji da proizvede nuklearno oružje. Današnje saopštenje pada dan pošto su Sjedinjene Države i pet drugih velikih sila ponudile direktne razgovore sa Iranom o nuklearnim pitanjima. Ahmadinedžadov pomoćnik je danas saopštio da će Teheran razmotriti ponudu i doneti odluku kako da odgovori.

XS
SM
MD
LG